Slovenija 17.8.2020 7:00

V Ljubljani začetek 6. festivala kratkega filma

Ljubljana, 17. avgusta - Pričenja se mednarodni Festival kratkega filma (FeKK) Ljubljana, na katerem bodo do 22. avgusta na Muzejski ploščadi Metelkova, v Slovenski kinoteki in Kinodvoru predstavili 27 različnih programov in prikazali več kot 130 kratkih filmov. Filmi se bodo za nagrade potegovali v programih FeKK SLO in FeKK YU, pripravljajo še strokovni program PROFeKK.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Že januarja so se pri društvu Kraken odločili za tematsko izhodišče letošnje edicije - KatastroFeKK, ki je v luči sledeče epidemije "postal samoizpolnjujoča se prerokba". Tako letošnji FeKK OFF oziroma KatastroFeKK programi prikazujejo Konec je blizu - kontemplirajmo, ki prinaša sodobne klasike nenarativnega filma, Blood Machines, ki ga predstavljajo v sodelovanju s festivalom Kurja polt, in Square Eyes Predstavlja s tematskim izborom aktualnih in festivalsko proslavljenih filmov mednarodnih avtorjev.

V sklopu KatastroFeKK bodo predstavili tudi vsakoletno Internetno Arheologijo 3.0, tokrat s sloganom Konec je tukaj, v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pa bodo v Evoluciji katastrofe predstavili program kratkometražnih klasik iz različnih analognih nosilcev.

V slovenskem tekmovalnem programu bo prikazanih 27 kratkih filmov, posebnost pa bo spremljevalna sekcija Fekk SLO: Drugi val, v kateri je še šest omembe vrednih filmov. Glavno vlogo bo letos imel narativni igrani film. Mednarodni tekmovalni program s fokusom na produkcijah iz držav nekdanje Jugoslavije FeKK YU bo prikazal 26 filmov z okrepljeno navzočnostjo Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije.

Organizatorji želijo v programu EFA: Short matters! med izbranimi najboljšimi evropskimi kratkimi filmi minulega leta izpostaviti predvsem dokumentarce Rekonstrukcija Jiržja Havlička in Ondržeja Novaka, Eksces bo naša odrešitev Morgane Dziurla-Petit in Svoboda gibanja Maroana el Sanija in Nine Fischer.

Program Vzhodno od raja, v katerem želijo prikazati najboljše kratke filme iz držav, ki so po izbranih tematikah sorodne državam s področja nekdanje Jugoslavije, pa bo letos posvečen štirim dokumentarcem. Začeli bodo z zmagovalcem za najboljši kratki film na mednarodnem dokumentarnem festivalu IDFA v Amsterdamu - Mizuko avtoric Katelyn Rebelo in Kire Dane.

V sekciji Hommage bodo počastili švedskega režiserja Rubena Östlunda in zavrteli pet njegovih filmov, Instant kult pa bo letos predstavil tri eksperimentalne filme Eme Kugler, ki je z lanskoletnim filmom Človek s senco prejela že osem mednarodnih nagrad.

V programu FeKKSTIVAL: Lago bodo predstavili dva programa kratkih filmov: selekcijo italijanskih filmov, ki raziskuje primitivno identiteto skozi fuzijo različnih slogov, in mednarodni izbor, ki se nagiba k bizarnemu in srhljivemu.

Sklop profesionalnih dogodkov in predavanj PROFeKK bo preko štirih dni ponudil druženje s predstavniki drugih festivalov ter agencij. Letos v središče zanimanja postavljajo prav posebne kino prostore "v mestu, na vasi in povsod vmes".

V sodelovanju s poljskim festivalom kratkega filma Short Waves bodo v strokovnem programu prikazali spletno-živ dogodek z naslovom Potencial kratkega filma pri oblikovanju skupnosti in izobraževalnih dejavnostih, že peto leto zapored pa bo potekala "prva in edina scenaristična delavnica v Sloveniji" Kratka scena, tokrat pod mentorstvom Wima Waneckerja. Organizirali bodo tudi filmskokritiško delavnico Ostrenje pogleda.