Svet 17.8.2020 11:07

Ob sklepu festivala v Locarnu razmisleki o prihodnosti filma

Locarno, 17. avgusta - V soboto se je s podelitvijo nagrad sklenil 73. filmski festival v Locarnu, zaznamovan z novim, na pol spletnim formatom. Glavno festivalsko nagrado, zlatega leoparda so izjemoma podelili dvema filmoma - mednarodni produkciji Chocobar argentinske režiserke Lucrecie Martel in pa švicarskemu filmu Zahori v režiji Mari Alessandrini.

Za podelitev dveh zlatih leopardov so se na festivalu odločili zato, da bi podprli projekta, ki sta se znašla v krizi zaradi pandemije novega koronavirusa. Tako mednarodni produkciji kot švicarskemu filmu so namenili tudi denarno nagrado 65.000 evrov, ki bo ustvarjalcem pomagala pri zaokrožitvi produkcije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za najboljšo mednarodno produkcijo je obveljal politični dokumentarec Lucrecie Martel z naslovom Chocobar. V njem umor aktivista Javierja Chocobarja leta 2009 predstavlja izhodišče za podroben vpogled v kolonizacijo Argentine in v njeno primarno kulturo. Lucrecia Martel je ob prejemu nagrade povedala, da jih je pandemija ujela v trenutku, ko so tekle priprave na začetek snemanja.

"Način, kako skušamo reševati človeštvo, je absurden. Družba svojih članov ne more medsebojno izolirati. To pomeni, da moram v dokumentarcu nanovo premisliti veliko zadev," je še povedala režiserka.

Zlatega leoparda za najboljši švicarski film pa je prejel Zahori v režiji Mari Alessandrini. Tudi ta film je postavljen v Argentino, v njem pa se v puščavi Patagonije rodi nenavadno prijateljstvo med 13-letnico iz regije Ticino in starejšim Indijancem. V preteklosti so bili med prejemniki prestižnega leoparda režiserji, kot so Roberto Rossellini, John Ford, Stanley Kubrick, Miloš Forman, Mike Leigh in Jim Jarmusch.

Ob sklepu festivala so v nedeljo organizatorji sporočili, da so z letošnjo hibridno izdajo uspeli predstaviti model festivala, ki bo lahko zgled za prihodnost. Odločili so se namreč, da bodo kljub pandemiji priredili tudi klasične projekcije ter jih dopolnili s spletnimi projekcijami in drugimi dogodki.

Umetniška direktorica festivala Lili Hinstin, ki je zasnovala aktualni koncept, je povedala, da so na letošnji izdaji veliko razmišljali o prihodnosti filma. "Pokazala je, da projekcije v kinih in na platformah videa na zahtevo niso nujno na nasprotnih bregovih, temveč lahko sobivajo," je zapisala na festivalski spletni strani.

Kot še navaja AFP, si je festivalske filme v dvoranah tokrat ogledalo skoraj 6000 ljubiteljev filma, medtem ko so na festivalski spletni platformi zabeležili 80.000 ogledov projekcij filmov in drugih festivalskih vsebin.