Svet 18.8.2020 6:00

Pesniški festival v Strugi bo potekal kljub pandemiji

Struga, 18. avgusta - Struški večeri poezije bodo kljub pandemiji koronavirusa potekali tudi letos, vendar bodo skrajšani na dva dneva, od 28. do 30. avgusta. Komisija za nalezljive bolezni je potrdila protokol, po katerem bodo lahko izvedli festival, ki ga v mestu Struga v Severni Makedoniji pripravljajo od leta 1961, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

"Trenutne okoliščine dovoljujejo, da bo festival sprejel domače pesnike in povabljene avtorje iz tujine, ki bodo del dogodka, a se bodo zaradi omejitve potovanj predstavili na video branjih," so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Vsakoletni festival bo tokrat v video nagovoru pozdravil letošnji nagrajenec, izraelski pesnik Amir Or. Ta bo predvidoma posebni gost 60. izdaje Struških poletnih večerov 2021, ko mu bodo podelili nagrado zlati venec istočasno z nagrajencem prihodnjega leta.

Na festivalskih dogodkih bo sodelovalo več kot 30 lokalnih in tujih pesnikov, med njimi tudi pet kandidatov iz ožjega izbora za nagrado bratov Miladinov za najboljšo pesniško zbirko, ki je nastala med dvema festivalskima izdajama. Potekali pa bodo tudi pesniški slemi z udeleženci tako iz Severne Makedonije kot iz drugih držav.

Da bi zmanjšali tveganje za širjenje koronavirusa, so tokrat spremenili prizorišče festivala. Za najbolj primerno alternativo se je izkazala zunanja terasa hotela Drim v Strugi, so pojasnili organizatorji.

"Število udeležencev bo omejeno glede na protokole o varovanju zdravja. Vse dogodke bomo prenašali v živo na YouTube kanalu festivala," so še napovedali.