Na hitro prelistano 22.8.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. avgusta - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Človekovo iskanje najvišjega smisla, ki jo podpisuje Viktor E. Frankl, pri Mladinski knjigi nadaljevanje stripovske uspešnice Dava Pilkeyja Pasji mož z naslovom Ravs divjine, pri KUD Sodobnost International pa drugi del dogodivščin Kapa in Bunda Majde Koren z ilustracijami Damijana Stepančiča.

Ljubljana. Knjiga Majde Koren z naslovom Kapo in Bundo 2. del. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Majde Koren z naslovom Kapo in Bundo 2. del.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Človekovo iskanje najvišjega smisla psihiatra in psihologa Viktorja E. Frankla. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Človekovo iskanje najvišjega smisla psihiatra in psihologa Viktorja E. Frankla.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Dava Pilkeyja z naslovom Pasji mož: ravs divjine. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Dava Pilkeyja z naslovom Pasji mož: ravs divjine.
Foto: STA

SVETOVNO ZNANI PSIHIATER IN PSIHOLOG FRANKL O ISKANJU NAJVIŠJEGA SMISLA

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Človekovo iskanje najvišjega smisla Viktorja E. Frankla, svetovno znanega dunajskega psihiatra in psihologa ter utemeljitelja tretje dunajske psihoterapevtske smeri. Frankl je svoja teoretična spoznanja na lastni koži preizkusil v peklu holokavsta. V knjigi Človekovo iskanje najvišjega smisla, ki jo je prvič objavil že leta 1948 ter potem večkrat dopolnil, razkriva svoja najgloblja spoznanja o tem, kaj mu je omogočilo, da je preživel nečloveške razmere koncentracijskega taborišča in kljub vsemu zmogel dojeti smiselnost življenja.

Pretresljivo je, pred kako podobno iskanje smisla je danes postavljen človek v družbi preobilja. Franklova razmišljanja o življenju, smrti, temeljnem osebnem verovanju in trpljenju tako ostajajo nadvse aktualna tudi za sodobnega bralca. Prepričan, da je življenje mnogo več, kot zmore razkriti le pogled nanj, Frankl zatrjuje: "Nihče nas ne bo prepričal, da je človek sublimirana žival, če bomo znali pokazati, da v njem tiči potlačeni angel." Knjigi sta dodana spremna študija Alexandra Batthyanyja, ki jo je pripravil za zadnjo, lansko angleško izdajo dela, ter razširjen in dopolnjen slovar logoterapevtskega izrazja. Slovenski prevod podpisuje Rudi Meden.

PASJI MOŽ ODGOVARJA RAVSU DIVJINE

Dav Pilkey se je v srca mladih bralcev po Kapitanu Gatniku dobro zapisal tudi s stripom o Pasjem možu, superpolicaju, ki izvoha še tako zvitega lopova. Pasjega moža sta si v prvem razredu izmislila junaka iz Kapitana Gatnika Grega Bradač in Klemen Kočar, nato pa je dobil svoj strip. V šestem delu, ki ga je ponovno prevedel Boštjan Gorenc - Pižama, je težišče zgodbe na vprašanjih, ali dobra dela prevladajo nad slabimi, kako za zmeraj premagati podleže in kriminalce in ali je prijateljstvo res najbolj pomembna reč na svetu. "V novih epizodah se Pasji mož s pomočjo pogumnega in srčnega malega Petrčka, priročnega Ade-hadeja in preostale druščine spoprijema z novimi in starimi zlobneži ter sklepa trdna zavezništva," so zapisali pri založbi Mladinska knjiga.

Pilkey (1966) je bil že v osnovnošolskih časih vselej v težavah, ker je uganjal vragolije, stresal šale in risal trapaste stripe. V drugem razredu je narisal svojega najbolj slavnega junaka Kapitana Gatnika. Nekoč mu je učitelj rekel, naj se spravi v red, saj ne bo mogel vse življenje risati trapastih knjig. Dav ni nikoli znal dobro poslušati!

NOVE DOGODIVŠČINE KAPA, BUNDA IN INŠPEKTORJA JOŽETA

Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali novo knjigo dogodivščin roparjev Kapa in Bunda izpod peresa Majde Koren. Tako kot pri knjigi Inšpektor Jože je pisateljica tudi tokrat združila moči z ilustratorjem Damijanom Stepančičem. V tokratni knjigi sta glavna akterja več prigod razbojniška pujsa Kapo in Bundo, ki jim je vestno za petami inšpektor Jože. Pri založbi so dodali, da pri nastanku knjige ni trpela nobena žival, stripovske zgodbe pa so primerne za bralce, visoke od 98 do 220 centimetrov.