Slovenija 25.8.2020 6:00

V Novem mestu začetek festivala kratke zgodbe

Novo mesto, 25. avgusta - V Novem mestu se drevi začenja petdnevni festival kratke zgodbe Novo mesto short, ki ga pripravlja založba Goga. V njegovem okviru bodo po pogovoru z nominiranci v petek zvečer razglasili nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta. Za nagrado novo mesto se potegujejo Ana Svetel, Sergej Curanović, Veronika Simoniti in Zarja Vršič.

Novo mesto. Logotip Založbe Goga, knjigarna. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Logotip Založbe Goga, knjigarna.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Festival bo v glavnem potekal v atriju novomeškega gradu Grm. Drevi ga bodo začeli s predstavitvijo nominiranih avtorjev in zbirk kratkih zgodb Fugato Veronike Simoniti in Plavalec Sergeja Curanovića. V sredo ga bodo nadaljevali s predstavitvijo preostalih dveh nominirancev in zbirk kratkih zgodb Dobra družba Ane Svetel in Kozjeglavka Zarje Vršič.

V četrtek zvečer bodo najprej pripravili pogovor o azilu, na katerem se bo Saša Banjanac Lubej pogovarjala z Ahmedom Burićem, Veliborjem Čolićem, Lidijo Dimkovsko in Svetlano Slapšak. Sledil bo pripovedovalski večer na temo azila, pripovedovali bodo Noah Charney, Velibor Čolić, Lidija Dimkovska, Maida Džinić Poljak in Carlos Pascual.

V petek zvečer bodo pripravili pogovor z vsemi štirimi nominiranimi in podelili nagrado novo mesto ter večer končali z nastopom glasbenega dueta Duo Oba, ki ga sestavljata Boštjan Gombač in Saša Olenjuk. Festival kratke zgodbe bodo v atriju knjigarne in kavarne Goga na novomeškem Glavnem trgu v soboto dopoldne končali z zajtrkom z letošnjim nagrajencem.

Vstop na omenjene prireditve je brezplačen. Festival so med drugimi podprli Mestna občina Novo mesto, Društvo novomeških študentov, Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih literarnih kritikov.

Nagrado novo mesto podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov. Lani jo je za zbirko kratkih zgodb Dobrodošli prejela Vesna Lemaić.