Svet 19.8.2020 5:00

V berlinskem Judovskem muzeju uredili novo stalno razstavo

Berlin, 19. avgusta - V berlinskem Judovskem muzeju so uredili novo stalno razstavo. Širša javnost jo bo imela priložnost videti v nedeljo, ko bodo po dveh letih in pol od zaprtja ponovno odprli muzej v berlinskem okrožju Kreuzberg.

Nemčija, Berlin. Judovski muzej v Berlinu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Judovski muzej v Berlinu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V muzeju v poslopju, zgrajenem po načrtih arhitekta Daniela Libeskinda, je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa predstavljeno življenje Judov v Nemčiji tako v preteklosti kot danes. Razstava združuje okoli 1000 eksponatov. Življenje Judov, njihova kultura in vera pa so predstavljeni tudi s pomočjo multimedije.

Po besedah direktorice muzeja Hetty Berg je spodbujanje razumevanja pomembno še zlasti med mlajšo generacijo, saj je antisemitizem v Nemčiji v porastu. Pomemben del razstave je seveda holokavst, a, kot opominja Hetty Berg, se življenje v Nemčiji ni ustavilo v tistem trenutku. Izkušnja Judov po letu 1945 je po njenem prepričanju prav tako pomembna.

Nemška vlada je za ureditev razstave in novega muzejskega oddelka, namenjenega otrokom, namenila 30 milijonov evrov. Nova stalna razstava za razliko od predhodne ni urejena kronološko ampak tematsko, še piše dpa.