Svet 23.8.2020 6:00

Mednarodni literarni festival v Berlinu bo odprl Mario Vargas Llosa

Berlin, 23. avgusta - V Berlinu bo med 9. in 19. septembrom potekal 20. mednarodni literarni festival. Zaradi pandemije covida-19 bodo prireditve pripravili v skladu z lokalnimi varnostnimi smernicami - priporočeno razdaljo, zmanjšanim številom vstopnic in pravili o higieni. Otvoritveni govor so zaupali perujskemu pisatelju in Nobelovemu nagrajencu Mariu Vargasu Llosi.

Srbija, Beograd. Perujski književnik in Nobelov nagrajenec Mario Vargas Llosa. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Perujski književnik in Nobelov nagrajenec Mario Vargas Llosa.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Dan po odprtju festivala bo Mario Vargas Llosa v pogovoru z nemškim predsednikom Frankom Walterjem Steinmeierjem razmišljal o Latinski Ameriki in Evropi v luči pandemije koronavirusa, so sporočili organizatorji.

V glavnem programu Literature sveta bodo med drugim gostovali Nobelova nagrajenka za književnost leta 2018 Olga Tokarczuk iz Poljske, nemško-ameriški avtor Daniel Kehlmann, nemški literati Ingo Schulze, Nora Bossong, Thomas Hettche, Wolfram Eilenberger in Eva Sichelschmidt, Ivan Krastev iz Bolgarije, Kamel Daoud iz Alžirije ter na daljavo David Grossman iz Izraela in Richard Ford iz ZDA.

Poleg prireditev v živo bodo prvič pripravili tudi virtualne dogodke. Nekatere bodo v živo predvajali na spletu, v času festivala pa bodo predvajali tudi niz vnaprej posnetih pogovorov s tujimi avtorji. Med njimi bodo Carmen Maria Machado, Ben Lerner in Joyce Carol Oates iz ZDA, Alaa al-Aswani iz Egipta, Isabel Allende iz Čila, Elena Poniatowska iz Francije, Sheila Heti iz Kanade, Joe Sacco iz Malte ter Hilary Mantel in Neil Gaiman iz Velike Britanije.

Tematsko se bo festival še naprej posvečal rasizmu in dekolonizaciji, o kateri so prvič spregovorili leta 2018. Pripravili pa bodo tudi niz pogovorov o vizijah bioekonomije na temo grabljenja zemlje, izumiranja žuželk, dreves in digitalnih tehnologij. Svoja razmišljanja o tem so zapisali Pulitzerjev nagrajenec Forrest Gander iz ZDA, "ekopesnik" Homero Aridjis iz Mehike in mladi danski avtor Jonas Eika.

Od leta 2012 festival spremlja iniciativa Berlin bere, v kateri letos spodbujajo k branju 20 knjig avtorjev, ki bodo septembra, zaradi koronavirusa sicer ne vsi, obiskali Berlin.

Organizatorji so tudi pozvali svet, da bi 9. septembra bral za svobodo izražanja in zbiranja ter dan kasneje, na obletnico sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic Združenih narodov, predvajal film Nisem tvoj zamorec Raoula Pecka, še piše v sporočilu za javnost.