Slovenija 21.8.2020 8:19

S Festivalom Lent bo mariborski Glavni trg zasijal v novi luči

Maribor, 21. avgusta - V Mariboru se danes začenja Festival Lent, ki letos zaradi spremenjenih okoliščin zaključuje poletne počitnice in ima le manjša prizorišča. Priložnost bodo izkoristili za obeležitev zaključka obnove Glavnega trga in Koroške ceste v središču mesta. Prvi prižig novih luči in vklop novih talnih fontan je predviden ob 21. uri.

Maribor. Prenovljen Glavni trg z rotovžem. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
Prenovljen Glavni trg z rotovžem.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Območje Glavnega trga in Koroške ulice od Starega mosta do glavne tržnice na Vodnikovem trgu je v sklopu obnove, ki se je začela jeseni lani, dobilo novo, enotno tlakovanje in urbano opremo, ob prav tako obnovljenem Kužnem znamenju pa so postavili še vodni motiv v obliki curkov, ki švigajo iz tal. "Veseli nas, da je nova podoba Glavnega trga in Koroške ceste, ki so ju v uporabo dobili predvsem pešci in kolesarji, med občani in uporabniki trga tako dobro sprejeta," sporočajo z mariborske občine.

Sprva so nameravali prenovljeni trg uradno odpreti z veličastno slovesnostjo, a so se dogodku zaradi covida-19 odpovedali. Namesto tega bo ob prižigu luči in fontane le pozdravni nagovor župana Saše Arsenoviča.

Dela so ocenjena na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Dostop za vozila na Koroško cesto, ki so jo zaprli ob začetku obnove, ostaja omejen, končno odločitev o bodoči prometni ureditvi v tem delu mesta pa naj bi sprejeli jeseni. Zaenkrat vse kaže, da bo območje namenjeno predvsem pešcem in kolesarjem, motorna vozila, ki so se pred obnovo drenjala skozi ta del starega mestnega jedra, pa bodo morala ubrati drugo pot.

Festival Lent, ki je ponavadi predstavljal uvod v poletje, letos zaradi spremenjenih okoliščin zaključuje poletne počitnice. Postregel bo le z manjšimi prizorišči, na katerih bodo dali prednost domačim ustvarjalcem, še vedno pa bo zmes glasbe, plesa, gledališča in drugih vsebin.

Kot osrednje prizorišče bo namesto Glavnega odra služil Večerov oder, ki so ga prestavili z Lenta na Rotovški trg. V avditoriju lutkovnega gledališča bo prostor za jazz in komedijo, v Vetrinjskem dvoru za stand up in otroški program, manjše glasbene zasedbe bodo nastopile na Jurčkovem odru pri Vodnem stolpu. V Mestnem parku bo program za otroke in družine, po lanskem premoru bo v Mariboru ponovno gostovalo tudi ulično gledališče Ana Desetnica, že dan prej je začel teči program Živa dvorišča.

Najbolj okleščen segment festivala je Folkart, saj bodo letos zaradi omejitev potovanj gostili folkloriste samo iz Slovenije, Češke in Madžarske. Festivalsko dogajanje bo trajalo do 29. avgusta.