Svet 24.8.2020 6:00

V Knjižnico prihodnosti tudi delo vietnamsko-ameriškega avtorja Oceana Vuonga

Oslo, 24. avgusta - Vietnamsko-ameriški pisatelj in pesnik Ocean Vuong je bil izbran kot naslednji avtor, ki bo svoje literarno delo prispeval v Knjižnico prihodnosti. Projekt so na Norveškem zagnali leta 2014, glavna ideja pa je, da avtor delo, katerega vsebino pozna zgolj on, do leta 2114 zakoplje v gozd, da bi ga tedaj natisnili, navaja The Guardian.

Šele 31-letni Vuong se je rodil v Sajgonu, a je nato odraščal v ameriškem Massachusettsu. Podpisuje roman On Earth We're Briefly Gorgeous, pohvali pa se lahko tudi z nagrado T.S. Eliota za zbirko poezije Night Sky With Exit Wounds. O projektu je mladi literat dejal, da ga je navdušil zaradi ideje o "sejanju literature". Pohvalil je tudi to, da gre za projekt, ki duh avtorjev in avtoric ter bralcev in bralk postavlja v prihodnost, in dodal, da se bo zato delu in njegovi vsebini temeljito posvetil.

Knjižnica prihodnosti je projekt škotske umetnice Katie Paterson. Umetnica k sodelovanju vabi sodobne avtorje, da napišejo poljubno literarno delo, prav tako poljubne dolžine, ki bo ostalo neprebrano do leta 2114. Za potrebe izdelave papirja za knjige bodo tedaj posekali 1000 jelk, ki so jih leta 2014, ob zagonu projekta, zasadili v gozdu, ki obdaja Oslo.

Vuongovo delo je že sedmo, uvrščeno v knjižnico in bo za zanamce hranjeno ob izdelkih Margaret Atwood, Davida Mitchella, Sjona, Elif Shafak, Han Kang in Karla Oveja Knausgarda. Kot je zapisala umetnica, gre za pisateljice in pisatelje, ki slovijo po svojem izjemnem doprinosu k literaturi in poeziji ter s svojimi deli burijo domišljijo sedanjih in prihodnjih generacij.

Izbrani avtorji gozd tudi obiščejo zaradi posebne proslave ob izročitvi dela, ki ga nato zapečatenega v hrambo do leta 2114 vzame javna knjižnica Deichman iz Osla. Letos bi moral svoj doprinos predati Knausgard, a Norveški pisatelj živi v Veliki Britaniji in zaradi omejitev potovanj v času pandemije ni mogel obiskati rodne dežele. Novi datum predaje je načrtovan za september, še piše The Guardian.