Svet 21.8.2020 7:51

Na sarajevskem festivalu zmagala drama Eksil

Sarajevo, 21. avgusta - Nagrado za najboljši igrani film 26. filmskega festivala v Sarajevu je prejela koprodukcija Eksil kosovskega režiserja Visarja Morine, drama o kosovskem farmacevtu v Nemčiji, kjer se zaradi porekla začne počutiti diskriminiranega in ustrahovanega. Dobitnike nagrad so na festivalu, ki je potekal virtualno, razglasili v četrtek zvečer.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival (SFF). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival (SFF).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zmagovalni film je dobil 16.000 evrov in nagrado srce Sarajeva, piše na uradni spletni strani. Žiriji je predsedoval francoski režiser Michel Hazanavicius.

Za najboljšega režiserja so v tekmovalnem programu igranih filmov razglasili Ruja Hasanova iz Azerbajdžana za film The Island Within o osebnih dilemah šahovskega mojstra. Srce Sarajeva za najboljšo igralko je dobila hrvaška igralka Marija Škaričić v hrvaško-švicarskem celovečercu režiserke Andree Štaka Mare, ki govori o hrepenenjih matere treh najstniških otrok, za najboljšega igralca pa grški igralec Vangelis Mourikis iz grško-francoskega filma Digger, sodobnega vesterna, v katerem je režiser Georgis Grigorakis portretiral življenje moškega na kmetiji.

V dokumentarni sekciji je nagrado srce Sarajeva za najboljši film prejela koprodukcija Merry Christmas, Yiwu srbskega režiserja Mladena Kovačevića o kitajskem mestu Yiwu s 600 tovarnami, v katerih izdelujejo božične okraske za ves svet, komunistični ideali pa se že dolgo izgubili svojo vrednost. Med kratkimi filmi pa je zmagal hrvaški film Antiotpad režiserja Tina Žanića.

Podelili so še nekaj priznanj, častno srce Sarajeva pa sta tokrat dobila mehiški režiser Michel Franco, ki je po oceni organizatorjev festivala eden najpomembnejših neodvisnih filmskih ustvarjalcev, ter danski igralec Mads Mikkelsen, še piše na uradni spletni strani, kjer je festival zaradi poslabšane epidemiološke slike potekal v celoti.

Za nagrade se je letos potegovalo 49 filmov v štirih sekcijah, poleg omenjenih še v sekciji študentskih filmov. Od tega jih je 29 doživelo svetovno premiero.

Prikazali so tudi nekaj slovenskih filmov. V tekmovalnem programu kratkih filmov je svetovno premiero doživel film Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern, v programu Teen Arena pa celovečerec Martina Turka Ne pozabi dihati. Slovenija je bila zastopana tudi kot manjšinska koproducentka v filmih Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića in Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević.