Slovenija 23.8.2020 9:00

Z glasbo Mozarta in Haydna se bo sklenil Festival Radovljica

Radovljica, 23. avgusta - Z glasbo Mozarta in Haydna na zgodovinskih glasbilih in s plesi, kakršne so poznali tudi pri nas, se bo danes v radovljiški graščini sklenil 38. festival Radovljica. Organizatorji so ga uspeli izpeljati kljub krizi zaradi koronavirusa, ker pa so računali na manjši prihodek od vstopnin, so izvedli dva sporeda manj kot v preteklih letih.

Ljubljana. Glasbila, glasba, kontrabas. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, kontrabas.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal umetniški vodja Domen Marinčič, nobenemu od nastopajočih, s katerimi so se dogovorili v začetku leta, niso odpovedali sodelovanja. "A seveda smo računali s tem, da bo precej manj dohodka od vstopnine, približno polovica, zato sta bila dva sporeda manj. Bilo je pa še vedno devet koncertov, ker smo enega ponovili, se pravi osem sporedov namesto desetih kot v prejšnjih letih."

Čeprav to po njegovih besedah morda na prvi pogled kaže na enak obseg, je v primerjavi z lanskim letom pomenilo, da je bilo tretjina manj nastopajočih. Temu se, kot je dodal, zaradi manjšega prihodka od vstopnic niso mogli izogniti, razen če bi nižali honorarje. Financiranje Občine Radovljica je ostalo na enaki ravni.

Glede prihoda glasbenikov na koncerte, ki so bili vsi mednarodni, so se po njegovih besedah soočili z nekaterimi težavami zaradi odpovedi letov, a je "nekako vse uspelo". "Morala bi priti še harfistka iz Avstralije, ki pa ni mogla prileteti, zato smo spored prilagodili," je povedal Marinčič.

Kot je ponazoril, bi za ohranitev obsega iz prejšnjih let potrebovali bistveno več denarja, zaradi izpada vstopnine in nekaterih dodatnih stroškov: "Recimo tisti, ki pridejo iz Švice, so potrebovali test, in če bi šlo za orkester, bi to pomenilo kar nekaj denarja."

Kljub trenutni krizi upa, da bo festival potekal tudi prihodnje leto. "Če občina ostane kot najpomembnejši partner, bi moral obstati," je ocenil Marinčič.

Vseeno ga skrbi, kaj bo jeseni, kaj bo naslednje leto. "Kot pravijo v tujini, bo izginilo veliko organizatorjev, kot sem videl po televiziji, je letos samo polovica festivalov glede na lani, kar pomeni manj dela za glasbenike," je povedal Marinčič. Njegov koledar nastopov za prihodnje leto je "neverjetno grozno prazen", ker "si nihče ne upa načrtovati projektov, sploh ne večjih".

Na nocojšnjem zaključnem koncertu bo nastopil skupaj z Anne Freitag na prečni flavti in Edoardom Torbianellijem na zgodovinskem klavirju. S plesom jih bosta spremljala Mojca Gal in Antonin Pinget.