Svet 23.8.2020 5:00

V Essnu velika retrospektiva Keitha Haringa

Essen, 23. avgusta - V Muzeju Folkwang v Essnu je na ogled velika retrospektivna razstava ameriškega umetnika Keitha Haringa (1958-1990). Združuje okoli 200 eksponatov - umetnikovih slik, risb, videov, skulptur, fotografij in arhivsko gradivo. Pred tem so jo lahko videli v Liverpoolu in Bruslju, v Essnu bo na ogled do 29. novembra.

Nemčija, Hamburg. Razstava del ameriškega umetnika Keitha Haringa. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Razstava del ameriškega umetnika Keitha Haringa.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot je pred odprtjem razstave povedal direktor muzeja Peter Gorschlüter, so Haringova dela in njegove izjave še danes osupljivo aktualne, denimo na temo rasizma ali jedrske grožnje.

Sočasno je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v muzeju na ogled razstava z naslovom Reši ljubezen! Mednarodni plakati proti aidsu, ki združuje 180 del. Haring si je močno prizadeval za detabuizacijo aidsa, za posledicami katerega je tudi sam umrl. Leta 1989 je javno razkril svojo istospolno usmerjenost, umrl je leto zatem, star 31 let.

Haring, rojen v Pensilvaniji, se je pri 20ih letih preselil v New York, kjer se je srečal s tamkajšnjo živahno sceno uličnih umetnikov ter s pop artom in grafiti. Med drugim je prijateljeval z Andyjem Warholom, Jean-Michelom Basquiatom, Madonno in Grace Jones.

Kmalu je razvil svojstven in zelo prepoznaven slog obrobljenih figur, ki je blizu tako stripovski kot ulični umetnosti. Deklariral se je za političnega umetnika, ki je s svojimi deli želel nagovoriti čim širše občinstvo. Boril se je proti kapitalizmu in rasizmu ter nazadnje proti tabuizaciji aidsa.