Slovenija 25.8.2020 14:05

V beri za najmlajše Mladinske knjige novi deli Pregla in Skubica ter trojček Čebelic

Ljubljana, 25. avgusta - Pri Mladinski knjigi je izšel bogat nabor knjig za najmlajše. Vanj so vključeni nova slikanica Slavka Pregla O fantu, ki je lepo pozdravljal z ilustracijami Marjana Mančka, šesti del dogodivščin Tria Golaznikus Andreja E. Skubica in slikanica Za vedno Kaia Lüftnerja in Katje Gehrmann. S tremi novostmi je okrepljena še legendarna zbirka Čebelica.

Dolgoletna urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan je na današnji novinarski konferenci povedala, da je sodelovanje med Preglom in Mančkom zagotovilo za nastanek nečesa dobrega. Tokrat sta pisatelj in ilustrator, katerih dela so polna humorja in rahločutnosti do vseh živih bitji, združila moči pri slikanici O fantu, ki je lepo pozdravljal.

Pregl je na predstavitvi delil misel, da so aktualni predsednik vlade, njegov kabinet in celotna vlada "v našo državo uvedli neko javno prostaštvo" in "pozabili, kaj so jih mame učile". Zato se mu je zdelo pomembno napisati besedilo o lepem vedenju in o odnosu med ljudmi, ki se začne s pozdravljanjem. Besedilo o čudežni moči pozdravljanja je med štirimi novimi Pregljevimi deli, ki so mu bila ponujena v izbor, najbolj prepričalo tudi Mančka.

Že šesto nadaljevanje pa so dobile prigode Tria Golaznikus Andreja E. Skubica. V tokratni knjig Diverzanti in izdajalci prijatelji rešujejo igrišče, ki je postalo gradbišče. Pri svoji akciji pa napravijo veliko lumparijo, za katero bo treba prevzeti odgovornost. Zbirko, namenjeno bralcem od šestega leta dalje, ilustrira Tanja Komadina, ki je sicer od Pavla Učakarja nedavno prevzela mesto likovne urednice pri založbi. Irena Matko Lukan je napovedala, da že pripravljajo sedmo in osmo nadaljevanje prigod med mladimi bralci vse bolj priljubljenega tria.

Med novostmi je tudi slikanica Za vedno avtorja Kaia Lüftnerja in ilustratorke Katje Gehrman, ki jo je v slovenščino prevedla Alenka Veler. Glavni junak slikanice je mali Egon, ki se sooča z žalostjo ob izgubi očeta. Avtorjema je po besedah urednice težko tematiko soočanja s smrtjo uspelo ubesediti in narisati na subtilen način. Priporočila jo je v branje doma in v šoli, saj spodbuja pogovor o tem, kako nam je, ko nas nekaj boli.

S tremi izdajami pa je okrepljena tudi zbirka Čebelice. Tokratni nabor vključuje novo izdajo slikanice Marko na belem konju jaše Toneta Pavčka z ilustracijami Ančke Gošnik Godec. Slikanica, ki je sicer prvič izšla leta 1984 pri založbi Borec, vključuje pesmi, ki se dotikajo vsakdanjega otroškega življenja, tako veselja kot strahu. Pesmi v sozvočju z ilustracijami bralca po besedah Irene Matko Lukan resnično uročijo.

Kako pomembna je likovna nadgradnja besedila je izpostavila tudi prevajalka Marjana Kobe in izredno pohvalila ilustracije Ane Zavadlav v slikanici Dogodivščine male miške ameriške pisateljice iz 19. stoletja Celie Thaxter. V knjigi bralec sledi dogodivščinam radovedne miške, ki na sledi za lešnikom pristane v mali sobici, ob najbolj smešnemu možicu pod soncem.

Konec leta bo minilo 100 let od rojstva pisateljice Jane Milčinski, po naključju pa je prav letos med Čebelicami izšla tudi njena Zgodba o levu. Gre za zgodbo o velikem levu, ki se ga je Lukec strašno bal, vse dokler ga lev ni prosil za pomoč. Nato pa se je vse obrnilo. Slikanico je s sodobnimi ilustracijami obogatila Maša Kozjek.