Slovenija 26.8.2020 0:30

Front@ o umetnosti kot cepivu, ki ohranja človečnost

Murska Sobota, 26. avgusta - V Murski Soboti se danes še uradno začenja 15. festival sodobnega plesa Front@. Festival, ki tradicionalno naseli različna prizorišča v mestu, je sicer že v torek uvedel projekt The Elsewhen Series, ki bo ponovljen tudi danes. Že dopoldan bo na sporedu prostorska intervencija Dvojina, dan pa bo zaznamoval še Duet za tolkala in stopala.

Murska Sobota. Predstavitev 15. festivala sodobnega plesa Front@. Britanska avtorja Theo Clinkard in Leah Marojević ter umetniški vodja festivala Matjaž Farič. Foto: Marjan Maučec/STA

Murska Sobota.
Predstavitev 15. festivala sodobnega plesa Front@.
Britanska avtorja Theo Clinkard in Leah Marojević ter umetniški vodja festivala Matjaž Farič.
Foto: Marjan Maučec/STA

Letošnja Front@ bo minila v znamenju protikoronskih ukrepov, sporoča pa, da je umetnost cepivo, ki ohranja človečnost. Izdaja bo potekala pod geslom Zaščitite sebe in druge, predvsem pa ne pozabite na umetnost.

Vodja festivala Matjaž Farič je ob tem dodal, da je pomembna ne le skrb za fizično zdravje, ampak tudi za duševno, umetnost in kultura pa sta polji, ki nam pomagata ohranjati neko normalno stanje. "Hkrati pa se je pokazalo, da mediji, vmesniki in prenosniki, ne morejo zamenjati umetnosti v živo. Komunikacija je samo nakazana, gre le za informacijo in je komunikacija nepopolna, zato je pomembno, da dogodki potekajo v živo," je poudaril.

Današnji uradni otvoritveni dan bo v središču mesta zaznamovala prostorska intervencija Dvojina slovenske koreografinje Mateje Bučar, ki z gibom odpira dialog z javnim prostorom. Zvečer pa bodo uprizorjeni prvi trije deli projekta The Elsewhen Series britanskih avtorjev Leah Marojević in Thea Clinkarda, s katerim so se imeli obiskovalci festivala možnost seznaniti že v torek.

Projekt The Elsewhen Series zajema dela, ki brez scenografskih posegov naseljujejo negledališke prostore, na sporedu pa bodo vse dni festivala. Nocoj bo na Skritem dvorišču na sporedu še kratka predstava Duet za tolkala in stopala, ki je nastala v sodelovanju slovenske plesalke Dalande Diallo in glasbenika Damirja Mazreka.

Pestro festivalsko dogajanje se obeta vse do petka, ko bo kot zadnja na programu izvedena predstava Trama, katere koncept in koreografijo podpisuje Roser Lopez Espinosa.