Slovenija 26.8.2020 9:02

S projekcijo filma Balon začetek osrednjega dela Kina Otok

Izola, 26. avgusta - S projekcijo filma Balon večkrat nagrajenega kitajskega avtorja Peme Tsedena se bo drevi v Izoli začel osrednji del letošnjega filmskega festivala Kino Otok. Navkljub spremenjenim okoliščinam in obliki izvedbe program festivala ostaja enako obsežen in predan filmski umetnosti in kulturi, napovedujejo organizatorji.

Izola. Mednarodni filmski festival Kino Otok. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA Arhiv STA

Izola.
Mednarodni filmski festival Kino Otok.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA
Arhiv STA

To poletje je zaradi okoliščin v zvezi s covidom-19 Kino Otok bil od sredine julija na turneji po slovenskih krajih, od danes in vse do nedelje pa se bo festivalsko dogajanje zgostilo v Izoli, so zapisali v zavodu Otok.

V sekciji Signali bodo gledalci videli filme, ki so s prodornostjo in izvirnostjo filmskih govoric ter radikalnih vsebin pretresli pomembne filmske festivale po svetu. 16. kino Otok bo tako odprl poetičen in političen prikaz trka med tradicijo, politiko in osebno svobodo, film Balon večkrat nagrajenega kitajskega avtorja Peme Tsedena. Zaključek festivalskega dogajanja v Izoli pa bodo obeležili s projekcijo filma Sirotišnica afganistanske režiserke Shahrbanoo Sadat.

Sekcija Dobri sosedje prinaša filme bližnjih in daljnih sosedov in se poglablja v sosedske odnose, ki nas družijo in ne delijo, sekcija Evropa 2.0 pa v kontekst sopostavi dva evropska filma, ki se letos ukvarjata s civilizacijskimi dosežki in vprašanjem obstoja civilizacije. 35-mm Kult-ure je poklon zgodovini filma. Sekcija Ljubo doma predstavlja prebojne slovenske avtorje, v že tradicionalni sekciji Prijatelji pa podelijo carte blanche otoškim programskim prijateljem. Tudi Video na plaži se v petih programskih sklopih vrača z udarnimi kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev. Letošnji festival prinaša tudi novi filmski sekciji, tematsko Chiaro-oscuro in Ekstraserijsko, v kateri bodo predstavljali najzanimivejše serije.

Zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, bo za projekcije na voljo manj vstopnic, a bodo zato določeni filmi na sporedu dvakrat. Precej programa, ki bi se sicer odvrtel v kinu Odeon, bo na ogled tudi v Kulturnem domu, osrednji letni kino festivala, ki je ob večerih tradicionalno osvetlil Manziolijev trg, pa so zaradi večje kapacitete prestavili v izolski Letni kino Arrigoni. Sicer bo v septembru na spletni platformi videa na zahtevo www.cinesquare.net gledalcem na voljo izbor filmov iz letošnjega programa.

Tudi letos bo festival v Izoli bogatil program za otroke, mlade in družine Podmornica, kjer bosta na ogled dva celovečerna filma, sklop kratkih animiranih filmov za najmlajše in vso družino z naslovom Prižgimo nov dan ter cinefilski izbor za mlade filmske gledalce. Poleg filmskih projekcij za odrasle in otroke pa letošnji Kino Otok v Izoli zaokrožajo strokovna srečanja za filmske profesionalce in spremljevalni galerijski ter glasbeni program.