Slovenija 27.8.2020 5:00

Noči v stari Ljubljani letos s pretežno domačimi glasbeniki

Ljubljana, 27. avgusta - V starem mestnem jedru prestolnice se bodo danes začele Noči v stari Ljubljani, tradicionalni festival ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije ob izteku poletja. Največja poulična prireditev v glavnem mestu bo ponudila pretežno domače glasbenike, ki v času koronakrize nimajo veliko možnosti za koncertiranje.

Ljubljana. Mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival bo ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu odprla italijansko-srbska zasedba Mi Linda Dama, ki s sefardskimi zgodbami ustnega izročila, odetimi v preplet andaluzijskih melodij in arabskih ritmov, ustvarja bogato glasbeno-plesno izkušnjo.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani ponudile tango v sodobni preobleki z mednarodnim projektom Tori Tango uveljavljenega harmonikarja Jureta Torija, s prav tako mednarodnim projektom Slovena Voices bo nastopila interpretka ljudskega petja Zvezdana Novaković, virtuoz na harmoniki Marko Hatlak pa bo nastopil s svojo Kapobando.

Med izvajalci bodo tudi skladatelj Aldo Kumar z zasedbo Anbot, Nova Schola Labacensis z večerom grškega bluesa ter skladatelj in violinist Matija Krečič, ki bo premierno predstavil svojo novo ploščo Cut / Rez. Nastopili bodo še JUNEsHELEN & Alja Petric: Zvočne krajine - Spevi & Arije, Acamar Trio, JG3O in drugi.

Skupaj bodo Noči v stari Ljubljani postregle s 23 dogodki na šestih prizoriščih mestnega jedra, na katerih bo nastopilo preko 100 glasbenikov iz 12 držav. Letošnja tema so tradicijski zvoki sodobnosti, zato bo velik del programa vključeval manjšinske glasbenike, saj se s programsko rdečo nitjo festivala tudi tokrat povezuje mednarodni večdisciplinarni simpozij Glasba in manjšine, ki ga s partnerji pripravlja študijska skupina za glasbe manjšin pri Mednarodnem združenju za tradicijsko glasbo (ITCM).

Kot je za STA povedal direktor ustanove Janoš Kern, so program uspeli pripraviti kljub omejitvam pri organizaciji in bistveno manjšim finančnim sredstvom.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja in bo po tradiciji brezplačen.