Slovenija 27.8.2020 0:30

Na Ptuju se bodo začeli Dnevi poezije in vina

Ptuj, 27. avgusta - Na Ptuju se bodo danes začeli 24. dnevi poezije in vina. Z javnim branjem Odprtega pisma Evropi jih bo odprla madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Toth. V njem je presodila, da je z Evropo nekaj narobe, in pozvala k temeljitemu razmisleku o tem, kako živimo. Festival bo do sobote zvečer gostil več kot 30 domačih in tujih pesnikov.

Ptuj. Predstavitev letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, ki bo med 26. in 29. 8. na Ptuju, v Ljubljani in v drugih slovenskih krajih. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Ptuj.
Predstavitev letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, ki bo med 26. in 29. 8. na Ptuju, v Ljubljani in v drugih slovenskih krajih.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Organizatorji so se festival namenili izpeljati v fizični, ne le virtualni obliki, saj so takšni dogodki po oceni vodje Aleša Štegra v današnjih razmerah izjemnega pomena.

V živo bodo po napovedih gostili več kot 30 pesnikov in pesnic, od tega 14 osrednjih gostov iz 12 držav, v spremljevalnem programu pa se bo predstavilo še 19 pesnikov iz štirih držav. Poleg avtorice odprtega pisma sta med glavnimi gosti napovedana italijanska pesnica Patrizia Cavalli ter škotski pesnik in pisatelj John Burnside. Iz zdravstvenih razlogov se sicer festivala ne bosta mogla udeležiti v živo, bosta pa zbrane nagovorila virtualno.

Med napovedanimi gosti so tudi Adisa Bašić iz BiH, Krystyna Dabrowska iz Poljske, Gaia Ginevra Giorgi iz Italije, Sonja Harter iz Avstrije, Mohan Rana iz Indije, Ariel Spiegler iz Francije, Mikael Vogel iz Nemčije ter Sergej Harlamov, Urška Kramberger in Ivo Stropnik iz Slovenije.

Festival bo na Ptuju potekal do sobote zvečer, segel pa bo še v nekatere druge kraje.