Slovenija 28.8.2020 5:00

S spojem poezije in glasbe Kras in Brda naseljuje festival Sanje

Divača, 28. avgusta - Festival poezije, glasbe in omike Sanje bo letos naselil kraje na Krasu in v Brdih. Po meditativni delavnici s konji MettaKonj pri Kozini bo danes na jasi v vasi Beka na sporedu druženje s pesnico Zalko Drglin, večerno dogajanje pa bosta zaznamovala koncerta Nike Solce in Janija Kovačiča. Festival bo obiskal še Divačo in Medano.

Šmartno. Festival Sanje. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Šmartno.
Festival Sanje.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Festival Sanje že od leta 2002 "odtiskuje zgodbe, ki jih napletajo prvovrstni glasbeni dogodki, literarna sukanja, pravljične meditacije in še drugačne predstave na odru, ki v svetovni zmešnjavi vzpostavljajo zvenenje lepote in srčnosti - skozi glasbo, poezijo in druge oblike ustvarjalnosti in domišljije".

Pesnica Zalka Drglin bo v Beki danes predstavila svoj pesniški prvenec Amonit, ki v slovensko poezijo "vnaša posebno arhaičnost, a podobno kot je v krhkosti te poezije nekaj trajnega, je v njeni starožitnosti nekaj modernega, celo avantgardnega".

Druženju z besedo bo sledil koncert Nike Solce, vsestranske umetnice, lutkarice in pevke, ki glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom, večer pa bo zaokrožil nastop kantavtorja Janija Kovačiča. Ta je letos izdal koncertno knigo Orfej iz pekla - izbor pesmi iz lagerjev II. svetovne vojne. A kot so navedli pri založbi Sanje, ki festival organizira, je karantena vzbudila čisto drugačne občutke in o tem se bo pelo- "torej tokrat Karantenske pesmi".

Festival se v soboto seli v Divačo, kjer se bodo s prvim dogodkom poklonili knjižnemu izidu eseja Federica Garcie Lorce z naslovom Duende. Igra in teorija.

Predstavitvi bo v Divaški jami sledila premiera plesno-glasbene predstave Črni zvoki, ki sta jo po motivih omenjenega dela Lorce ustvarila flamenko plesalka in koreografinja Ana Pandur ter glasbenik, pesnik in performer Damir Avdič. "S Črnimi zvoki se podajamo v raziskavo polja svobode, upora veljavni konvenciji, presečišča trenutka osebnega in resničnega v ustvarjalnem aktu in njunimi implikacijami v družbenem," so zapisali pri festivalu. Predstavi bo sledil pogovor z ustvarjalci, nato pa bo večer zaokrožen v slogu, z druženjem "Con duende".

V nedeljo pa bodo Sanje obiskale še Medano, oziroma tamkajšnjo Vilo Vipolže. Nastopu glasbenika Tomaža Lipicerja s pesniki bo sledil pesniški performans Anje Novak - Anjute ob izidu zbirke Rane rane. Na sporedu bo tudi nastop kantavtorja Tilna Šfiligoja, vrhunec večera pa bo koncert Vlada Kreslina. "Glasba Vlada Kreslina lahko prikliče solzo ganljivosti na obraz, stisne zaljubljene v objem in dvigne poslušalce na plesišče," so zapisali organizatorji.

Festival Sanje zaokrožata še forum, v katerega poleg današnje meditativne delavnice s konji sodi še sobotni sprehod po poteh staroverskih naravnih prostorov z Borisom Čokom, ter otroški program Pravljična vas, ki bo v nedeljo potekal v Šmartnem. V Pravljični vasi bo med drugim potekala predstavitev knjige Svetlane Makarovič Pesmi muce potovke v družbi z Anjo Novak - Anjuto in Jožijem Šalejem.

Organizatorji so sporočili še, da so se zato, ker ob letošnjih razmerah niso zmogli pripraviti običajnega festivala z več kot 80 dogodki, odločili, da pot do občinstva najdejo še preko spleta, oziroma preko Sanje TV.