Slovenija 28.8.2020 12:11

Razstava Mladi avantgardni neznani prvič predstavlja vse udeležence novomeške pomladi

Novo mesto, 28. avgusta - V Mali dvorani Dolenjskega muzeja Novo mesto bo od 20. ure dalje na ogled razstava z naslovom Mladi neznani avantgardni, ki sodi v sklop dogodkov, s katerimi v Mestni občini Novo mesto obeležujejo 100-letnico novomeške pomladi. Na razstavi so prvič raziskane biografije vseh 12 udeležencev novomeške pomladi, tudi skorajda neznanih.

Razstava Mladi neznani avantgardni, ki jo bo odprl župan Novega mesta Gregor Macedoni, je uvodna in spremljevalna razstava osrednji razstavi z naslovom Let novomeške pomladi, ki bo v galeriji muzeja odprta prav na dan obletnice 26. septembra. Obe razstavi predstavljata celovit pogled na dogodek in akterje, so za STA sporočili iz muzeja.

Po njihovih besedah zgodovinska razstava prikazuje razmere v Novem mestu v prvih dveh desetletjih 20. stoletja, predvsem pa utrip med mladimi gimnazijci, med katerimi so izstopali posamezniki, ki so se izraziteje zanimali za umetnost in poudarjali, da so likovna, literarna ter glasbena zvrst umetnosti zelo povezane in se jih ne sme deliti.

Gonilna sila mladih so bili Anton Podbevšek, Božidar Jakac in Miran Jarc, ki so bili tudi glavni snovalci dogodka, tedaj imenovanega Prva pokrajinska umetniška razstava, po letu 1974 pa novomeška pomlad. Na razstavi bodo predstavljeni tudi vsi drugi znani in manj znani udeleženci: Marij Kogoj, Marjan Mušič, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, France Zupan, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec.

Njihove biografske opise dopolnjujejo slikovno gradivo, osebni predmeti in umetniška dela akterjev. Glede na to, da je bil dogodek začetek slovenske avantgarde, temu sledi tudi oblikovanje razstave z instalacijo cvetočega drevesa in 12 stolov v osrednjem delu razstavišča. Na razstavi je na kratko opisana tudi celotna enodnevna prireditev, ki je potekala 26. septembra 1920 in je združevala slikarsko razstavo ter glasbeni in literarni večer, so zapisali pri muzeju.

Avtorice razstave so umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan Štukelj, ki je koordinatorka razstave, in zgodovinarki Majda Pungerčar ter Marjeta Bregar. Razstavo je oblikovala arhitektka Maja Rudolf Markovič. Razstavljeno gradivo izhaja iz zbirk Dolenjskega muzeja Novo mesto in številnih slovenskih ustanov. Predmete in slikovno gradivo so muzeju posodili tudi potomci in sorodniki akterjev.

Razstava bo na ogled do 8. februarja.