Slovenija 30.8.2020 9:00

Župančičeva pesniška zbirka Ciciban na voljo tudi kot zvočna knjiga

Ljubljana, 30. avgusta - Pri ZKP RTV Slovenija so se ob 50-letnici ustanovitve odločili, da pesniško zbirko Otona Župančiča Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata iz leta 1932 ponudijo kot zvočno knjigo. Od 3. septembra bo na voljo v digitalni obliki in kot CD plošča s priloženo tiskano knjižico, v kateri je zajetih vseh 35 originalnih pesmi in ilustracij.

Kot so zapisali pri ZKP RTV Slovenija, gre za prvo tovrstno integralno izdajo v tiskani in zvočni obliki. Zvočna knjiga je nastala v sodelovanju s programom ARS, vsebuje pa pesmi Kadar se Ciciban joče, Ciciban in čebela, Mehurčki, Ciciban - Cicifuj, Ciciban zaspi, Slovo, Veseli koledniki, Žalostni koledniki, Častitljivi koledniki, Stari medo, Zvonovi, Dedek Samonog, Otroci spuščajo mehurčke, Ples kralja Matjaža in druge, ki jih mnogi še vedno znajo na pamet iz otroštva.

Pesmi interpretirata dramska igralca Barbara Cerar in Blaž Šef, oblikovalec Žiga Culiberg pa je nekdanjo črno-belo knjižico z obarvanjem strani in barvnimi velikimi tiskanimi črkami približal otroškim očem v 21. stoletju.

"Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk, kar jih je kdajkoli izšlo pri nas. Z njo se je Župančič vzpel na vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj znanimi literarnimi liki iz svetovne mladinske književnosti," so zapisali pri ZKP RTV Slovenija.

Prva izdaja je bila natisnjena decembra leta 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban. Prvotno naj bi se zbirka imenovala Meh za smeh. Ime za svojega pesniškega junaka in s tem tudi za naslov zbirke je Župančič našel v Srpskem rječniku Vuka Karadžića, kjer je zapisana tudi ljudska uganka, v kateri nastopata Ciciban in Cicibanica. Literarni lik prikazuje otroka, njegovo iskrenost, dobrosrčnost, sproščeno igro, njegov smeh in jok, njegovo domišljijo, zvedavost in nagajivost, so še zapisali.

Režiser zvočne knjige je Klemen Markovčič, oblikovalec je Žiga Culiberg. Redaktorica izdaje je Emanuela Montanič, tonska mojstrica je Sonja Strenar, svetovalka za jezik pa Mateja Juričan.