Slovenija 3.9.2020 5:00

Poletna noč v znamenju 75-letnice Big Banda RTV Slovenija

Ljubljana, 3. septembra - Na Kongresnem trgu bo drevi v sklopu 68. Ljubljana festivala potekala že tradicionalna Poletna noč. V programu tokratne izdaje se bodo poklonili 75-obletnici Big Banda RTV Slovenija in se skozi program spominjali začetkov njegovega delovanja ter osebnosti, ki so ga zaznamovali, pomaknili pa se bodo tudi do današnjih dni.

Ljubljana, RTVS. Big Band RTV Slovenija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, RTVS.
Big Band RTV Slovenija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnja Poletna noč je posvečena 75-letnici Big Banda RTV Slovenija, ki velja za osrednjega nosilca nastanka in razvoja slovenske zabavne in jazzovske glasbe, so zapisali na Ljubljana festivalu. Delo orkestra danes koordinirata Patrik Greblo in Lenart Krečič, pri umetniškem vodstvu pa sodelujejo tudi člani orkestra: Adam Klemm, Tomaž Gajšt, Aleš Avbelj in Blaž Trček.

Greblo je na ponedeljkovi tiskovni konferenci spomnil, da je primarna dejavnost Big Banda RTV Slovenija snemanje in ustvarjanje programa v studiu, a so člani banda vselej zadovoljni, da lahko nastopijo tudi pred živo publiko. In Poletna noč je eden takšnih primerov.

Po njegovih besedah so se glasbeniki zbrali že kmalu po osvoboditvi Ljubljane leta 1945 in sprva začeli nastopati kot Plesni orkester Radia Ljubljana, kasneje pa so se preimenovali v Big Band RTV Slovenija. "Vso slovensko popevko, tudi tisto v 60. letih, je prispeval big band, da ne govorim o tem, da je bil vselej jedro, okoli katerega so se zbirali jazzerji," je dejal Greblo. Dodal je, da v big bandu še danes mesto najdejo tudi nekateri mladi glasbeniki, ki so se šolali v tujini.

Ob 75. obletnici delovanja so se v big bandu, kljub covid-19 in tudi sicer iz leta v leto manjšemu financiranju njihovega delovanja, odločili, da k sodelovanju povabijo osem priznanih solistk, Alenko Godec, Nuško Drašček, Evo Hren, Jadranko Juras, Mio Žnidarič, Nino Strnad, Aniko Horvat in Sašo Lešnjek, ter solista Janeza Bončino - Benča in Ota Pestnerja. Simfonični orkester RTV Slovenija bo na koncertu prisoten z godali.

Greblo je dejal, da je v program enega večera sicer težko strniti 75 let avtorjev, izvajalcev, solistov in dirigentov. Zato so si določili nekaj opornih točk. Odločili so se, da bodo izpostavili dela dirigenta in skladatelja filmske glasbe Bojana Adamiča, ki je big bandu postavil trdne umetniške temelje, dirigenta in umetniškega vodjo Jožeta Privška, ki je zasedbi posvetil več kot 4000 priredb in skladb, ter Lojzeta Krajnčana, ki je dirigentsko vodstvo od Privška prevzel leta 1992. Vsi trije bodo predstavljeni s po enim instrumentalnim delom, Adamič z 41 stopinj vročine, Privšek z Jagodo iz filma Ko zorijo jagode, Krajnčan pa se je odločil, da bo njegov doprinos v skladbi Brinje.

V program so po besedah Grebla vključili tudi sklope, v katerih se bodo spomnili začetkov blejskega in jazz festivala, denimo s popevko Ko boš prišla na Bled, Mariu Rijavcu pa se bodo kot pomembnemu članu big banda poklonili s skladbo Sončna ura, pod avtorstvo katere sta podpisana še Urban Koder in Frane Milčinski. Z mislijo na mlajše generacije so v program uvrščene novejše skladbe, saj želijo občinstvu pokazati, da je Big Band RTV Slovenija agilen band, ki gleda naprej.

Greblo je dejal, da bodo nocojšnji koncert izvedli z zavedanjem, da je minilo šele prvih 75 let, sami pa polni energije zrejo v naslednjih 75.