Slovenija 1.9.2020 5:00

Slovenska kinoteka v novo sezono s poklonom Morriconeju

Ljubljana, 1. septembra - V Slovenski kinoteki v novo sezono vstopajo z nocojšnjo projekcijo filma Sergia Leoneja Bilo je nekoč na Divjem zahodu, s katero se poklanjajo letos preminulemu skladatelju Enniu Morriconeju. Za september so pripravili retrospektivo Royja Anderssona, med drugim pa napovedujejo razstavo in retrospektivo ob 100-letnici rojstva Federica Fellinija.

Ljubljana. Urednik filmskega programa Slovenske kinoteke Igor Prassel. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Urednik filmskega programa Slovenske kinoteke Igor Prassel.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"V kinoteki, kjer še posebej prisegamo na tradicionalni, analogni način prikazovanja filmov z originalnih formatov, smo se odločili, da se virusu upremo z dvojnim odmerkom cinefilskega protistrupa, ki prinaša navdih in upanje za osebno osmišljanje svetle prihodnosti," je ob začetku nove kinotečne sezone zapisal urednik filmskega programa Igor Prassel.

Začenjajo s poklonom italijanskemu skladatelju Morriconeju, ki je v 92. letu starosti preminil julija letos. V karieri je podpisal več kot 500 partitur za film in televizijo in več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del. Zaslovel je z glasbo za vesterne Sergia Leoneja, zato se bodo v kinoteki njegovemu spominu nocoj poklonili prav s projekcijo njegove kultne klasike.

Že v sredo začenjajo s celovito retrospektivo švedskega cineasta Anderssona, "filmskega slikarja s čutom za ostudno, groteskno upodabljanje družbenih spodrsljajev, neenakosti in nepravičnosti", kot je ob prvotno načrtovani spomladanski retrospektivi zapisal Jernej Trebežnik. Retrospektivo bosta uvedla Anderssonov kratki film Po kolo (1968) in njegov celovečerni prvenec Švedska ljubezenska zgodba (1970). Retrospektivo bo v Kinodvoru pospremilo redno predvajanje režiserjevega najnovejšega filma O neskončnosti (2019), v galeriji mestnega kina pa se mu bodo poklonili z razstavo, so sporočili iz kinoteke.

Za 10. september napovedujejo zaključno projekcijo v sklopu retrospektive filmskega in video opusa Mihe Vipotnika iz let 1974-2018, v sodelovanju s 16. mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok - Isola Cinema pa je kinoteka med 11. in 14. septembrom pripravila retrospektivo osrednjih del portugalskega režiserja in scenarista Pedra Coste. V septembru bosta v kinoteki s svojimi programi gostovala tudi festival Mesto žensk ter Festival frankofonskega filma.

Med 16. in 20. septembrom bo v kinoteki potekal Teden italijanskega filma, ki bo napovedal letošnjo veliko kinotečno retrospektivo, posvečeno italijanskemu cineastu Felliniju ob 100. obletnici njegovega rojstva. Retrospektiva Federico Fellini 100! bo na sporedu od 22. oktobra do 11. decembra in prinaša celovit avtorjev opus. Nastala je v sodelovanju z ustanovo CSC - Cineteca Nazionale iz Rima, že septembra pa jo bo uvedla razstava plakatov Fellinijevih filmov različnih jugoslovanskih distribucijskih podjetij.

V sklopu Fellinijeve retrospektive pa bodo oktobra v novih razstavnih prostorih kinoteke ob dvorani na Miklošičevi cesti 28 kot prvo odprli gostujočo razstavo Stoletnica. Fellini po svetu. Na postavitvi bodo predstavljeni predmeti iz Fellinijevega osebnega življenja, družinske fotografije in fotografije s snemanj, originalne Fellinijeve risbe, kostumi iz njegovih filmov, plakati, različni dokumenti in video intervjuji s Fellinijem in njegovimi sodelavci, piše v sporočilu za javnost.

Sicer ob retrospektivi načrtujejo tudi izid avtorske monografije Svet Federica Fellinija avtorja Andreja Gustinčiča, v založniškem programu pa napovedujejo še izid zbornika Stoletje Franceta Štiglica ter zbornika predavanj s predhodnega mednarodnega simpozija filmske teorije in kritike Jesenska filmska šola, še piše v sporočilu za javnost.