Slovenija 31.8.2020 13:26

V Mariboru se začenja festival sodobnega plesa Platforma

Maribor, 31. avgusta - Z opoldansko razpravo o pogojih za profesionalno delovanje sodobnoplesnih ustvarjalcev v Vetrinjskem dvoru se je danes v Mariboru začel enotedenski festival sodobnega plesa Platforma. Kot je ob začetku dogodka povedala umetniška in programska vodja festivala Mojca Kasjak, letos raziskujejo predvsem področje kreativnih refleksij.

"Umetnost zmeraj reflektira določena stanja - zanimajo nas umetniški, izobraževalni, vzgojni vidiki, terapevtski pristopi in njihovi učinki. Prednost dajemo ustvarjalcem, ki so svoje priložnosti iskali izven Maribora," je povedala Mojca Kasjak.

Ob tem je dodala, da je politika ustvarjalce v zadnjem letu zaradi zdravstvene preventive in iz strahu pred množičnimi epidemijami stisnila v kot, kljub ukrepom pa ti najdejo poti v novih oblikah delovanja in iščejo nove modele ustvarjalnih povezav. Kreativne refleksije imajo zato po njenem mnenju na voljo zelo široko področje delovanja, pa tudi sicer so dobrodošle v vsakdanjem življenju slehernega posameznika.

Letošnji festival tako ob osrednjem programu plesnih predstav ponuja diskusijo o pogojih za profesionalno delovanje sodobnoplesnih ustvarjalcev, presečišče s Poletnim lutkovnim pristanom za najmlajše, v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije javno razpravo o izobraževanju in vzgoji z umetnostjo, strokovno srečanje terapevtskih pristopov z umetnostjo in premiero festivalske produkcije Neke noči neke deklice nekje umirajo.

Festival, ki bo potekal v Minoritski cerkvi, lutkovnem gledališču in Vetrinjskem dvoru, bodo v nedeljo zaključili z gosti iz Madžarske v sodelovanju s slovenskimi ustvarjalci z odprtim javnim dogodkom Dance Communication Lab. Ta je del programa evropske mreže plesnih organizacij, z njim pa želijo povezati umetnike s področja sodobnega plesa in preizkusiti priložnosti za sodelovanje z improvizacijo, kar je najbolj značilen proces ustvarjanja v sodobnem plesu.