Od blizu 31.8.2020 11:49

Beneška Mostra prvi filmski festival po zaustavitvi javnega življenja

pripravila Tatjana Zemljič

Benetke, 31. avgusta - V Benetkah bo od 2. do 12. septembra potekal 77. mednarodni filmski festival. Letošnja Mostra, ki bo potekala ob upoštevanju številnih varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bo prvi filmski festival na svetu, ki bo izveden po zaustavitvi javnega življenja zaradi covida-19. V tekmi za zlatega leva je 18 filmov.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Letošnji filmski festival v Benetkah je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prisiljen loviti ravnotežje med ohranjanjem blišča, zagotavljanem varnosti udeležencev ter skrbjo za uravnoteženost med spoloma, zaradi česar je bil v preteklosti deležen kritik.

Med varnostnimi ukrepi bodo od omejenega števila sedežev do termičnih skenerjev za merjenje telesne temperature, pa tudi rdeča preproga bo letos brez oboževalcev. Se pa zaradi omejitev glede potovanj organizatorji v zadnjih dneh soočajo z negotovostjo glede udeležbe nekaterih gostov in odpovedmi v zadnjem hipu. Po pisanju AFP so sicer udeležbo na letošnjem festivalu med drugim potrdili britanska igralka Tilda Swinton, španski režiser Pedro Almodovar, ameriški režiser Oliver Stone in danski igralec Mads Mikkelsen.

Letos manj filmov kot v minulih letih

Na letošnjem festivalu bodo zaradi pandemije prikazali manj filmov kot v prejšnjih izdajah, skupaj le 60. Od tega se jih bo 18 potegovalo za zlatega leva za najboljši film, pri čemer jih osem podpisujejo režiserke. To so Chloe Zhao, Mona Fastvold, Nicole Garcia, Emma Dante, Susanna Nicchiarelli, Julia von Heinz, Jasmila Žbanić in Malgorzata Szumowska, ki režijo filma z angleškim naslovom Never Gonna Snow Again podpisuje skupaj z Michalom Englertom.

Med režiserji pa se za zlatega leva potegujejo Hilal Baydarov, Michel Franco, Amos Gitai, Andrej Končalovski, Kiyoshi Kurosawa, Majid Majidi, Kornel Mundruczo, Claudio Noce, Gianfranco Rosi in Chaitanya Tamhane.

Sedemčlanski žiriji bo predsedovala avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett, v njej pa so še avstrijska režiserka in scenaristka Veronika Franz, britanska režiserka in scenaristka Joanna Hogg, italijanski pisatelj Nicola Lagioia, nemški režiser in scenarist Christian Petzold, francoska igralka Ludivine Sagnier in ameriški igralec Matt Dillon, ki je, kot so prejšnji teden sporočili organizatorji, nadomestil romunskega režiserja in scenarista Cristija Puiuja.

Žirija bo poleg dobitnika zlatega leva za najboljši film izbrala še dobitnike srebrnega leva - velike nagrade žirije, srebrnega leva za režijo, nagrade Coppa Volpi za najboljšega igralca in igralko, nagrade za scenarij in posebne nagrade žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novo mlado igralko ali igralca.

Za življenjsko delo nagrajeni Tilda Swinton in Ann Hui

Nagradi za življenjsko delo bosta letos prejeli britanska igralka Tilda Swinton in hongkonška režiserka Ann Hui.

"Tilda Swinton je nedvomno prepoznana kot ena najbolj izvirnih in mogočnih igralk, ki so se dokazale konec prejšnjega stoletja," je po poročanju AFP dejal umetniški direktor festivala Alberto Barbera. Ann Hui pa je Barbera opisal kot "eno najbolj spoštovanih, ustvarjalnih in vsestranskih azijskih režiserk našega časa".

Organizatorji so v začetku avgusta v program dodatno vključili še dva filma, ki bosta prikazana izven tekmovalnih programov. To sta The Human Voice španskega režiserja Pedra Almodovarja in One Night in Miami ameriške igralke in režiserke Regine King. Almodovarjev film je nastal po istoimenski igri francoskega dramatika Jeana Cocteauja, v glavni vlogi je v njem zaigrala Tilda Swinton.

V dveh programih slovenski koprodukciji

Program Obzorja bo odprl celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija. Gre za grško-poljsko-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo.

V programu Dnevi avtorjev pa bo svetovno premiero doživela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza v režiji srbskega režiserja Ivana Ikiča, ki je tudi avtor scenarija. V glavnih vlogah sta zaigrala hrvaški igralec Goran Bogdan in slovenska igralka Maruša Majer.

Program virtualne resničnosti pa bodo letos izjemoma organizirali na več satelitskih lokacijah po svetu. Program Venice VR Expanded bo z izborom del virtualne resničnosti gostoval po 15 mednarodnih institucijah. Ponudil bo 44 filmskih del, od tega 31 v tekmovalnem delu.

Festival bo tokrat prvič po 11 letih odprl italijanski film, Lacci režiserja Daniela Luchettija. Sicer pa se bo letošnja Mostra po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA pričela s poklonom julija preminulemu italijanskemu skladatelju filmske glasbe Enniu Morriconeju. Na otvoritveni slovesnosti bo rimski orkester Sinfonietta pod dirigentskim vodstvom skladateljevega sina izvedel nekaj njegovih del.

Morricone je leta 1995 v Benetkah prejel zlatega leva za življenjsko delo. "Benetke se bodo tako poklonile splošno znanemu Morriconejevemu geniju," so zapisali organizatorji festivala.