Slovenija 1.9.2020 6:00

Jasmina Cibic tokrat o političnem obdarovanju s kulturo

Ljubljana, 1. septembra - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bo drevi med 20. in 22. uro prvi ogled nove razstave mednarodno uveljavljene umetnice Jasmine Cibic. Tokrat se je v projektu z naslovom Fundus prizadevanja posvetila političnemu obdarovanju s kulturo in vlogi tovrstnih darov v nacionalnih in političnih strukturah v času evropske krize v 20. stoletju.

Italija, Benetke. Umetnica Jasmina Cibic. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Umetnica Jasmina Cibic.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jasmina Cibic črpa iz zgodovinskih študij primerov, ki pozornost ponovno usmerjajo na zapleteni odnos med kulturo in državo ter imajo neposreden odmev v današnjem času, v katerem je kultura postala bojišče sil populizma v njihovem sistematičnem napadu na kritično misel, so zapisali v MSUM.

Umetnica je znana po svojem prevpraševanju mehkih mehanizmov moči ter strategij izgrajevanja in instrumentalizacije nacionalne kulture. Njeni projekti, filmi in teatralne instalacije so rezultat temeljitega procesa arhivskega raziskovanja in produkcijskih sodelovanj, usmerjenih v izpostavljanje trenutkov, vzorcev in učinkov, ki sicer ostajajo nevidni. Za umetnico je to oblika performativne prakse, kritična vaja v seciranju državništva.

V ospredju razstave Fundus prizadevanja so kulturne oblike, ki so v ključnih posttravmatskih trenutkih evropske identitete 20. stoletja služile kot politična sredstva. Toda ti zgodovinski ready-made primerki, kot jih imenuje umetnica, niso bili državna naročila, temveč darila, ki so si jih podarjali vplivneži na vrhu političnih hierarhij, da bi preprečili konflikt in spodbudili povezovanje na državni in mednarodni ravni.

Umetnica bo imela javno vodstvo v četrtek, 3. septembra, ob 17. uri. Število mest je omejeno. Kustos razstave, ki bo na ogled do 29. novembra, je Igor Španjol.

Jasmina Cibic, rojena leta 1979, je v Londonu delujoča umetnica na področjih performansa, instalacije in filma. Posega po različnih dejavnostih, medijih in gledaliških taktikah, da bi redefinirala ali na novo premislila neko specifično ideološko formacijo in okvire, denimo umetnost in arhitekturo, ki jih ta uporablja.

V svojem delu vzporeja konstrukcijo nacionalne kulture in njeno rabo za politične cilje ter pri tem obravnava brezčasnost psiholoških in mehkih mehanizmov moči, ki jih avtoritarne strukture uporabljajo pri svojem vračanju in ponovnem iznajdevanju.

Jasmina Cibic je leta 2013 Slovenijo predstavljala na 55. beneškem bienalu s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo. V zadnjem času je imela med drugim samostojne razstave v CCA Glasgow, Phi Foundation Montreal, BALTIC Centre for Contemporary Art Gateshead, Kunstmuseen Krefeld, Esker Foundation Calgary, Muzeju sodobne umetnosti Zagreb, Muzeju sodobne umetnosti Beograd, MGLC v Ljubljani in Muzeju Ludwig v Budimpešti.