Svet 2.9.2020 0:30

V Benetkah začetek 77. mednarodnega filmskega festivala

Benetke, 2. septembra - V Benetkah se danes začenja 77. mednarodni filmski festival. Zaradi pandemije bodo prikazali manj filmov kot v prejšnjih izdajah, skupaj le 60. Od tega se jih bo 18 potegovalo za zlatega leva za najboljši film, pri čemer jih osem podpisujejo režiserke. Mostro bo prvič po 11 letih odprl italijanski film, Lacci režiserja Daniela Luchettija.

Italija, Benetke. Mednarodni filmski festival v Benetkah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Mednarodni filmski festival v Benetkah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na otvoritveni slovesnosti se bodo poklonili julija preminulemu italijanskemu skladatelju filmske glasbe Enniu Morriconeju. Rimski orkester Sinfonietta bo pod dirigentskim vodstvom skladateljevega sina izvedel nekaj njegovih del.

Letošnja Mostra, ki bo potekala ob upoštevanju številnih varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bo prvi filmski festival na svetu, ki bo izveden po zaustavitvi javnega življenja zaradi covida-19. Filmski festival v Cannesu, ki bi moral potekati v maju, je bil namreč v fizični obliki odpovedan.

Sedemčlanski žiriji, ki bo izbrala dobitnika zlatega leva za najboljši film, bo predsedovala avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett.

Nagradi za življenjsko delo bosta letos prejeli britanska igralka Tilda Swinton in hongkonška režiserka Ann Hui.

V dveh programih bosta svetovno premiero doživeli koprodukciji s slovensko udeležbo. Program Obzorja bo odprla grško-poljsko-slovensko koprodukcija Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua. V programu Dnevi avtorjev pa bodo prikazali srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francosko koprodukcijo Oaza v režiji srbskega režiserja Ivana Ikiča.

Festival se bo sklenil 12. septembra.