Svet 1.9.2020 11:01

Gozdni požar v Grčiji prizanesel pomembnemu arheološkemu najdišču Mikene

Atene, 1. septembra - Grški gasilci so zajezili gozdni požar na podeželju in hkrati pred veliko škodo rešili enega najbolj pomembnih grških arheoloških najdišč v bližini - Mikene, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek sporočili uradniki. Požar je izbruhnil v nedeljo opoldne blizu ruševin najdišča, enega od središč starodavne grške civilizacije.

Grčija, Mikene. Gašenje požara v bližini Miken, enega najpomembnejših grških arheoloških najdišč. Foto: dpa/STA

Grčija, Mikene.
Gašenje požara v bližini Miken, enega najpomembnejših grških arheoloških najdišč.
Foto: dpa/STA

Zaradi požara so z najdišča, ki se nahaja okoli 120 kilometrov jugozahodno od Aten, evakuirali obiskovalce in zaposlene.

Škoda, ki jo je utrpelo arheološko najdišče Mikene, je bila neznatna, saj so gasilci posredovali hitro in počistili suho okoliško vegetacijo, je po obisku Miken povedala grška ministrica za kulturo Lina Mendoni.

Ognjeni zublji so se dotaknili ruševin iz bronaste dobe blizu grobnice kralja Agamemnona, ki je polis Mikene vodil med trojansko vojno. Mestna država iz drugega tisočletja pred našim štetjem je bila eno večjih središč starogrške civilizacije.

Na ponedeljkovih fotografijah je bilo mogoče videti 3250 let stara kamnita Levja vrata, vhod v starodavno mesto, kako so počrnela od dima.

Najdišče je v ponedeljek ostalo zaprto za obiskovalce, so pa odprli arheološki muzej. Po besedah Line Mendoni bodo kmalu odprli tudi samo najdišče, kjer bodo obiskovalci "videli le nekaj požgane trave".

Grčija se z gozdnimi požari spopada vsako poletje. V tem času so značilni močni vetrovi in temperature, ki pogosto presežejo 30 stopinj Celzija, poroča AFP.

Pred 13 leti je požar grozil templjem in stadionom starodavne Olimpije, rojstnega kraja olimpijskih iger. Gasilcem je arheološko najdišče uspelo rešiti, je pa na širšem območju umrlo več deset ljudi.