Slovenija 2.9.2020 8:00

Razstava petih umetnic Živi objekt izpostavlja odnos med človekom, živaljo in rastlino

Ljubljana, 2. septembra - V Mestni galeriji Ljubljana bo ob 19. uri ogled ob odprtju razstave Špele Petrič, Maje Smrekar, Saše Spačal, Robertine Šebjanič in Polone Tratnik z naslovom Živi objekt. Projekti ponujajo vpogled v odnos med človekom, živaljo in rastlino v luči heterogenosti, hibridnosti, skupnega ustvarjanja, interkognicije in vzporedne evolucije.

Ljubljana. Mestna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Sodobne tehnologije vdirajo v vse pore našega življenja, družbe in kulture, tako da se nam ob posledicah pospešenega in naraščajočega (bio)tehnološkega manipuliranja ne postavlja samo vprašanje, kaj je človek, temveč tudi, kakšna je narava našega razmerja z živalmi, rastlinami in drugimi entitetami živega. Človek namreč pogosto ne zaznava raznovrstnih oblik življenja, ki ga obkrožajo, če so v drugem merilu kakor on sam," piše v vabilu na ogled razstave.

Številni izmed razstavljenih projektov so bili izvedeni v laboratorijih kot plod interdisciplinarnega sodelovanja s strokovnjaki s področij naravoslovnih in humanističnih znanosti, vsi pa so rezultat dolgotrajnih procesov in raziskav.

Z naglaševanjem povezanosti človeškega telesa z okoljem razstava Živi objekt razkriva vez z nečloveškimi akterji in omogoča zavedanje, da je nujna skrb za naravo in v njej živeče sisteme ne zgolj kot vir, ki se ga lahko izkorišča, temveč kot živo tkivo, ki je nujno za preživetje ljudi, piše v vabilu.

Na razstavi vizualnih, zvočnih in interaktivnih instalacij sodelujejo uveljavljene umetnice, ki že desetletja delujejo na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije ter ustvarjajo projekte, ki so bili predstavljeni na najpomembnejših mednarodnih razstavah in platformah sodobne umetnosti.

Izbrane umetnice v svojih delih namesto tradicionalnih medijev uporabljajo živo materijo, in sicer od celic do celotnih organizmov, od lastnega telesa do živali, rastlin in drugih entitet živega, pri tem pa subvertirajo znanstvene metode in orodja tehnologije z namenom raziskovanja kompleksnosti življenja, njegove prihodnosti ter ne nazadnje naslavljajo diskurze o fluidnosti umetniškega objekta, ki gledalca vabi k participativni vlogi, še piše v vabilu.

Kustosinja razstave Alenka Trebušak bo v četrtek, 17. septembra, in četrtek, 22. oktobra, vodila po razstavi. Na drugem vodstvu se ji bodo pridružile tudi umetnice. Razstava bo na ogled do 1. novembra.