Svet 2.9.2020 5:30

Picassov muzej v Münstru pridobil 70 risb Joana Miroja

Münster, 2. septembra - Picassov muzej v Münstru je pridobil približno 70 risb večjega formata, ki jih je ustvaril španski umetnik Joan Miro, sodobnik in prijatelj Pabla Picassa. Risbe so iz pariške Galerije Maeght, s katero je bil Miro od leta 1948 v pogodbenem razmerju. Mnoge od njih niso bile nikoli uokvirjene in predstavljene javnosti.

Brazilija, Sao Paulo. Razstava del španskega umetnika Joana Miroja (1893-1983). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Sao Paulo.
Razstava del španskega umetnika Joana Miroja (1893-1983).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, so zbirko risb, ki so nastale v obdobju več kot 45 let vse tam do umetnikove smrti, odkupile lokalne banke in jo muzeju prepustile trajno na posodo.

Muzej, ki bo jeseni obeležil 20. obletnico delovanja, se ponaša z obsežno zbirko litografij španskega umetnika Picassa, v svoji zbirki pa ima tudi dela drugih umetnikov iz tistega časa, med drugim Henrija Matissa, Georgesa Braqua in Marca Chagalla.

Na novo pridobljene Mirojeve risbe bodo v muzeju razstavljene od 19. septembra na postavitvi z naslovom Picasso / Miro - prijateljstvo med umetnikoma, še piše dpa.

Miro (1893-1983) se je rodil v Barceloni. Pod prisilo staršev je najprej obiskoval trgovsko šolo in delal kot uradnik, po živčnem zlomu pa so mu dovolili študirati slikarstvo. Od leta 1919 je bival v Parizu, med drugo svetovno vojno je živel v Španiji.

Pod vplivom Antonia Gaudija, Picassa, Paula Kleeja, fauvistov in nadrealistov je ustvaril izviren, abstrakten slog slikanja z lisami živih barv domače Katalonije, sanjskimi figurami in pravljičnimi svetovi nezavednega, polnimi ironije, a tudi tesnobe in vprašanj. Ustvarjal je slike, mozaike, tapiserije, grafike, zidne slikarije, scenografije in kipe.