Slovenija 4.9.2020 5:00

Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi letos le v Kanalu

Kanal, 4. septembra - V Kanalu ob Soči se bo ob 19. uri z otvoritveno slovesnostjo na trgu Kontrada, odprtjem razstave Poldeta Oblaka in koncertom Slovenskega okteta začel mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Skupno se bo do sredine oktobra zvrstilo osem koncertov, ki bodo zaradi pandemije covida-19 potekali le v Kanalu.

Kanal ob Soči, Kontrada. Kanal ob Soči. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kanal ob Soči, Kontrada.
Kanal ob Soči.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na odprtju bo zbrane poleg predsednice Prosvetnega društva Soča Kanal Milice Zimic in županje občine Kanal ob Soči Tine Gerbec nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. V Galeriji Rika Debenjaka bodo odprli tudi razstavo nedavno preminulega slikarja Poldeta Oblaka Kraška epopeja, na trgu Kontrada pa bo sledil še koncert Slovenskega okteta.

Umetniški vodja okteta je Jože Vidic, na festivalu pa bodo nastopili Andrej Oder in Rok Ferenčak (prvi tenor), David Jagodic in Janez Triler (drugi tenor), Jože Vidic in Darko Vidic (bariton) ter Janko Volčanšek in Matej Voje (bas). V programu, polnem slovenskih skladateljev, bodo interpretirali tudi nekaj krstnih izvedb.

Festival se bo nadaljeval prihodnji petek z nastopom Alexandra Gadžijeva na klavirju, zaključil pa se bo 16. oktobra z godalnim kvartetom Feguš. Nastopili bodo še Anja Šinigoj in Gašper Vuga, Trobilni kvintet Slovenske filharmonije, Ljubljanski klavirski trio in Katja Konvalinka, Mojca Menoni Sikur in Martin Sikur ter Luca Ferrini.

Festival Kogojevi dnevi, ki ga pripravlja Prosvetno društvo Soča Kanal, nosi ime primorskega skladatelja Marija Kogoja in povezuje kraje, ki jih je skladatelj zaznamoval - Kanal in Gorico, kjer se je šolal, Trst, kjer se je rodil, in Ljubljano, kjer je služboval. Vsako leto seže še v nekatere primorske kraje in tudi preko državne meje v zamejstvo, kar letos zaradi pandemije covida-19 ni možno. Celoten festivalski program bo zato potekal na trgu Kontrada v Kanalu.