Svet 6.9.2020 5:00

Ars Electronica letos v Linzu in na 120 lokacijah po svetu

Linz, 6. septembra - Letošnji festival Ars Electronica bo pod naslovom V Keplerjevih vrtovih - Globalno potovanje pri kartiranju 'novega' sveta od 9. do 13. septembra potekal v Linzu in na 120 lokacijah po svetu, vključena sta tudi slovenska prispevka. Festival bo potekal "ne kljub, ampak prav zaradi" novega koronavirusa in skušal najti odgovor na vprašanje, kaj sedaj.

Izhodišča točka festivala, ki je znan po iskanju stičišč med umetnostjo, tehnologijo in družbo, bo letos Keplerjev vrt v Linzu v kampusu Univerze Johannes Kepler. Med starimi drevesi in na novo posajenim grmovjem bodo na ogled umetniška dela, ki bodo obravnavala človekov odnos do tehnologije in narave. V pravkar dokončanih stavbah, ki jih bodo sedaj prvič odprli za javnost, pa bodo med drugim predstavljeni projekti Tehnološkega inštituta v Linzu, ki bodo na vizionarski in mestoma igriv način prikazali, kako bi lahko bila videti "odgovorna tehnologija". Nekaj dogajanja bo tudi v samem mestu.

Organizatorji sicer na spletni strani obiskovalce z vsega sveta vabijo, naj se festivala udeležijo preko spleta ter izkoristijo številne nove možnosti, da doživijo festivalsko izkušnjo, podajo svoj komentar in razpravljajo ter svoje ideje delijo z drugimi na razstavah, delavnicah, konferencah performansih in koncertih, ki bodo potekali na 120 lokacijah na vseh kontinentih. Kdor pa bo želel obiskati Keplerjev vrt v Linzu, si bo moral vstopnico rezervirati preko spleta.

Mladi bi rekli, da bo šlo na največjo LAN druženje na svetu, je na torkovi novinarski konferenci po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal direktor festivala Gerfried Stocker.

"Festivalski vrtovi" bodo locirani tako v prestolnicah kot v manjših krajih, pa tudi na raziskovalni ladji na Antarktiki. Temi, pri katerih sodelujejo številni partnerji, sta kultura v povezavi s covidom-19 in ekologija, predvsem nove tehnologije za varovanje podnebja. Ker umetniki ne morejo potovati v Linz, so jih zaprosili, "da nas popeljejo v svoje studie, kjer ustvarjajo fantastična video dela," je po pisanju agencije APA na novinarski konferenci povedal sodelavec festivala Christl Baur.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje se bo na festivalu Ars Electronica predstavil s projektom Vrtoglavi ptič 2020 / Vertigo Bird 2020. Ta je nastal v okviru projekta Mreže centrov raziskovalne umetnosti RUK, ki ga Delavski dom Trbovlje vodi že več kot leto dni. Projekt bodo podrobneje predstavili na novinarski konferenci 11. septembra v Trbovljah, širša javnost ga bo lahko videla na festivalu Speculum Artium, ki bo od 15. do 17. oktobra potekal v Delavskem domu Trbovlje.

Galerija Kapelica in Zavod Kersnikova sta na Ars Electronici 2020 udeležena v več programih. Kot je za STA zapisal umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, so se na povabilo, naj iz Ljubljane spletno predstavijo Vrt Ljubljana, odločili, da predstavitev razširijo v duhu največjega intermedijskega projekta v zgodovini Slovenije, ki ga pravkar izvajajo: konS - platforma za sodobno raziskovalno umetnost, financiranega iz Evropskega kohezijskega sklada.

Na Ars Electronici bodo tako prisotni s konS Garden, v katerem predstavljajo aktivnosti devetih partnerjev z vse Slovenije. To so Kersnikova: Galerija Kapelica, RampaLab, BioTehna in Vivarium, Zavod projekt Atol, društvo Ljudmila, zavod Cona, zavod Aksioma, Akademija umetnosti Nova Gorica, Mladinski center Velenje, zavod Lokalpatriot Novo mesto in Mladinski kulturni center Maribor. Krpan pa sodeluje še na treh konferencah.