Na hitro prelistano 5.9.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. septembra - Pri založni Didakta je izšla knjiga Mayday Jožeta Mušiča, založba Miš je izdala slikanico Aaa! V tebi je okostnjak!, v kateri sta moči združila Idan-Ben-Barak in ilustrator Julian Frost, pri založbi Mladinska knjiga pa je izšel Setveni koledar 2021.

Ljubljana. Knjiga avtorja Jožeta Mušiča z naslovom Mayday. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Jožeta Mušiča z naslovom Mayday.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Setveni koledar 2021. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Setveni koledar 2021.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorjev Idana Ben-Baraka in Juliana Frosta z naslovom Aaa! V tebi je okostnjak!. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorjev Idana Ben-Baraka in Juliana Frosta z naslovom Aaa! V tebi je okostnjak!.
Foto: STA

MAYDAY - IZBOR 13 POMORSKIH NESREČ Z VSEGA SVETA

Izbor 13 pomorskih nesreč z vsega sveta je pripravil Jože Mušič, prvi Slovenec, ki je objadral svet. Med njimi so tudi zgodbe slovenskih jadralcev: Jureta Šterka, Sreča Pusta, Slavca Šikonje in Milanke Lange Lipovec. Opisani brodolomi pričajo, kako iznajdljiv in pogumen zna biti človek, ko se znajde v nepredvidljivih težavah, na robu preživetja, piše na platnicah knjige.

Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je skupini imenoval klic na pomoč mayday. Mayday ... mayday ... mayday - trikrat ponovljena beseda je mednarodno uveljavljeni klic na pomoč. Uporablja se izključno v najbolj resnih primerih, ko gre za življenje, je mogoče prebrati v uvodnem pojasnilu v knjigi.

Jože Mušič se je rodil leta 1935 v Mariboru. Velja za slovensko jadralsko legendo, saj je prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je tudi avtor potopisov Melodije vetra in Zlati valovi.

AAA! V TEBI JE OKOSTNJAK! - MEDZVEZDNO RAZISKOVANJE ROK IN NJIHOVE NOTRANJOSTI

Bučka in Oort potujeta na Krištofovo rojstnodnevno zabavo. Na žalost je njuna vesoljska ladja trčila. Saj bi jo popravila, ampak nimata rok! Še dobro, da ima roke otrok, ki knjigo drži! Oort pozorno proučuje notranjost otroške roke in sprašuje: Zakaj tvoje roke niso mlahave? Zakaj so tvoje roke močne? Kako tvoja roka čuti, kaj delaš, čeprav mižiš? Poleg radovednih vesoljčkov na ta vprašanja odgovore dobivajo tudi radovedni mladi bralci, so o knjigi zapisali pri založbi. V slovenščino jo je prevedla Tina Bilban.

Večkrat nagrajeni dvojec, ki je ustvaril slikanico Ne liži te knjige, dobitnico priznanja zlata hruška 2018 za prevedeno mladinsko poučno knjigo, tokrat predstavlja medzvezdno raziskovanje rok in njihove notranjosti. Prek zabavne Bučke, ki si zaželi rok, in Oorta, ki roke pozorno proučuje, se postopoma učimo o kosteh, mišicah in živcih. Pri tem otroci aktivno sodelujejo - potiskajo, listajo, dvigujejo, so še zapisali. Knjiga je namenjena otrokom od četrtega leta starosti.

SETVENI KOLEDAR 2021 - V POMOČ PRI DELU NA VRTU

Setveni koledar 2021 bo vse leto, dan za dnem, usmerjal delo bralk in bralcev na vrtu, glede na to, skozi katero ozvezdje se premika Luna. Povedal jim bo, kdaj sejati korenček, solato, paradižnik, kdaj saditi krompir, drobnjak, glicinijo ali jagodnjake. V koledarskem delu knjižice pa bralke in bralce vsak mesec čakajo novi nasveti za permakulturno ali biodinamično vrtnarjenje, s pomočjo katerih bodo v prakso prenesli načela, opisana v uvodu, piše v nagovori bralkam in bralcem. Knjigo je v slovenščino prevedla Maja Lihtenvalner.