Svet 4.9.2020 5:30

Na zagrebških dnevih satire SNG iz Maribora in Nove Gorice

Zagreb, 4. septembra - V Zagrebu bodo med 12. in 26. septembrom potekali 44. dnevi satire Fadila Hadžića. Festival satiričnih gledališč bodo odprli s črno komedijo Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Popolni tujci v režiji Tamare Damjanović, zaprli pa z lanskim zmagovalcem, kabaretom Realisti Jureta Karasa v produkciji SNG Nova Gorica in režiji Tijane Zinajić.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Zagrebško satirično gledališče Kerempuh bo izjemoma svojo novo gledališko sezono začelo z dnevi satire Fadila Hadžića, potem ko so v preteklih letih s svojim priljubljenim gledališkim festivalom sklenili gledališko sezono. Letos so prejeli 52 prijav za udeležbo na festivalu, v tekmovalnem programu pa bo deset predstav.

Zaradi pandemije bolezni covid-19 letos so morali odpovedati že uvrščene predstave iz Srbije in Bosne in Hercegovine, je povedal ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović na novinarski konferenci v Zagrebu. Kot je dodal, sta ostala le dva mednarodna gostovanja, oba iz Slovenije.

Za festivalske nagrade bo tekmovalo mariborsko SNG s predstavo Popolni tujci, ki jo je Tamare Damjanović režirala na podlagi filmske uspešnice Perfetti sconosciuti italijanskega režiserja Paola Genovesea iz 2016, so zapisali na spletni strani gledališča Kerempuh.

SNG Nova Gorica bo predstavo Realisti s podnaslovom Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo odigrala po podelitvi nagrad na letošnjem festivalu kot najboljša predstava na 43. dnevih satire. Tako bo festival prvič zaprla predstava, ki je bila najboljša na prejšnjem festivalu. V Kerempuhu načrtujejo, da bodo s takšno prakso nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Gostitelji bodo letos odigrali dve predstavi. Režiserka Marina Pejnović je postavila igro Bilježnica Robija K., ki temelji na satiričnih kolumnah znanega hrvaškega novinarja in urednika Viktorja Ivančića. Komedija Ja od jutra nisam stao pa je avtorski projekt Une Vizek.

Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Zagreba se bo predstavilo z avtorskim projektom Boba Jelčića Tri sestre na podlagi znanega besedila Antona Pavloviča Čehova. Splitski HNK bo sklenil tekmovalni del programa s predstavo Lepurica, ki je nastala po kultnem Pigmalionu Bernada Shawa, so še zapisali na spletni strani Kerempuha.

Za festivalske nagrade bo tekmovalo tudi nekaj neodvisnih gledališč, kot je Luda kuća iz Zagreba, zasebno gledališče, v katerem je eden od solastnikov Branko Đurić - Đuro. Predstavilo se bo s kabaretom Joj Hrvati!, avtorja in režiserja Ivana Đuričića. V programu bo tudi monodrama Mister Buffo, ki jo je po besedilu Darija Foa režirala ameriško-francoska igralka in režiserka Lee Delong, so še napovedali gostitelji.