Svet 3.9.2020 10:36

Filmski festival v Benetkah se je začel pod strogimi koronavirusnimi ukrepi

Benetke, 3. septembra - Letošnje Mostre, ki se je začela v sredo, naj bi se skupno udeležilo okoli 6000 ljudi, kar je polovico manj kot ponavadi, saj so omejitve na mejah po svetu mnogim preprečile potovanje do festivala. Organizatorji skrbijo za spominjanje na in upoštevanje koronavirusnih ukrepov. Na festivalu bodo predvajali 65 filmov iz 50 držav.

Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah bodo sicer zaradi pandemije prikazali manj filmov kot v prejšnjih izdajah. Po besedah organizatorjev bo letos tudi manj blišča na rdeči preprogi, saj se bo večina hollywoodskih zvezdnikov zaradi covida-19 ognila fizični prisotnosti na festivalu, kar pomeni, da bodo v središču pozornosti filmi sami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett, ki predseduje sedemčlanski žiriji, ki bo izbrala dobitnika zlatega leva za najboljši film, je na novinarski konferenci v torek pozdravila "čudežno" organizacijo letošnjega festivala. Pohvalila je "neskončno kreativnost in trdoživost" ustvarjalcev filmov, ki jim je uspelo dokončati projekte v času težkih razmer med vsesplošnim zaprtjem.

Na festivalu veljajo strogi varnostni ukrepi, kot so nošenje mask in omejevanje socialnih stikov v dvoranah. Po celotnem prizorišču so organizatorji postavili tudi rdeče varnostne napise, ki opozarjajo na ukrepe. Med najbolj radikalnimi spremembami letošnje izvedbe je ta, da ljubitelji filmov niso dobrodošli pred rdečo preprogo in tako ne bodo dobili podpisov oziroma se fotografirali z zvezdniki.

Festival je v sredo prvič po 11 letih odprl italijanski film, Lacci režiserja Daniela Luchettija. Na predvajanju za medije je bila dvorana le polovično zapolnjena, pred vstopom vanjo pa so vsakemu novinarju izmerili temperaturo.

Direktor Mostre Alberto Barbera je za AFP povedal, da čuti odgovornost, da so prvi, ki so organizirali filmski festival: "Vedeli smo, da bodo Benetke nekakšen test za vse."

Barbera je oder ob odprtju Mostre delil z direktorji sedmih evropskih filmskih festivalov, med njimi festivalov v Cannesu, San Sebastianu in Londonu. Direktorji so opozorili, da je zaradi pandemije industrija v nevarnosti, da jo izpodrinejo platforme za pretočne vsebine, kot je Netflix, piše britanski The Guardian.

Po besedah Barbere obstaja možnost, da bodo po pandemiji filmski festivali imeli "zmanjšano vlogo". "Občutek, ko gledaš film na velikem platnu v družbi drugih ljudi, je v sami srčiki filmske industrije. Kinematografe moramo podpirati. Veliko jih je še vedno zaprtih, nekateri pa se ne bodo odprli več," je dejal Barbera, ki vidi boj za odprtje kinematografov in za filmske festivale v fizični obliki kot "bitko za civilizacijo in za kulturo".

Organizatorji upajo na varen potek festivala, čeprav število potrjenih primerov covida-19 v Italiji in sosednjih evropskih državah narašča.

Festival se bo sklenil 12. septembra.