Slovenija 3.9.2020 16:00

Slovenska filharmonija v novo sezono z več abonmaji in svežimi vsebinami

Ljubljana, 3. septembra - V Slovenski filharmoniji (SF) so negotovo obdobje v času epidemije koronavirusa, ko niso izvajali rednega dela, izkoristili za temeljito prenovo abonmajske sheme, ki po novem ponuja šest sklopov, ter za poživitev vsebine. Novo sezono 2020/2021 začenjajo 8. in 9. septembra v Cankarjevem domu z Mašo v h-molu Johanna Sebastiana Bacha.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V.d. direktorja SF Matej Šarc je ob današnji predstavitvi za STA dejal, da je novost sezone temeljita preobrazba abonmajskih ciklov. Staro shemo oranžnega, modrega in vokalnega abonmaja so spremenili v cikel šestih abonmajev; Vokalno - inštrumentalni program (VIP), Pretežno vokalni cikel (PVC), Družinski abonma (DA!), Filharmonično klasični koncerti (FKK), abonma Samih mogočnih skladb (SMS) in abonma Sodobnih orkestrskih skladb (SOS).

Vstop v magični svet glasbenih mojstrovin našega časa pa bodo po novem nudili na Sobotnih izobraževanih matinejah (SIM). "Ta novost služi predstavitvi in seznanjanju koncertnega občinstva s temeljnimi deli 20. in 21. stoletja in se navezuje neposredno na sredin SOS abonma. Na matinejah bodo obiskovalci imeli možnost prisostvovati demonstraciji posameznih odlomkov skladb v živo, pospremljeni s komentarji skladateljev ali dirigentov," je pojasnil Šarc.

Napovedal je, da bodo v novo sezono vstopili 8. in 9. septembra z veličastno Mašo v h-molu Johanna Sebastiana Bacha v sklopu abonmaja VIP. Taktirko bo imel angleški dirigent Stephen Layton, nastopili pa bodo tudi angleški solisti Anna Dennis, Helen Charlston, Ruairi Bowen in Laurence Williams z orkestrom in zborom SF.

Ob tem je Šarc dodal, da bo prav omenjena Bachova maša tudi prvi od koncertov, s katerimi bodo v letošnji sezoni obeležili 30-letnico delovanja zbora SF. Jubilej bodo zaznamovali še prvi trije koncerti PVC abonmaja s skupnim naslovom Vrhovi slovenske zborovske glasbe, za katere je program zasnoval skladatelj in akademik Lojze Lebič.

Nadaljevanje sezone bo 1. in 2. oktobra v sklopu SMS abonmaja s koncertnim večerom O soncu in morju. Orkester SF bo pod vodstvom cenjenega angleškega dirigenta Daniela Hardinga poustvaril mogočne skladbo Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa, uverturo k operi Parsifal Richarda Wagnerja in skladbo Morje Clauda Debussyja.

Konec oktobra bo po besedah Šarca na vrsti še en vrhunec sezone, in sicer prvi koncert SOS abonmaja, ko bo mogoče v Ljubljani prvič v živo slišati znamenito simfonijo Turangalila francoskega skladatelja Olivierja Messiaena. "Ta skladba je izjemno kompleksna, hkrati pa izjemno radoživa in bogata. Zahteva tudi vrsto posebnih instrumentov in to bo za slovensko glasbeno življenje zgodovinski dogodek," je napovedal.

V sklopu SOS abonmaju bo sicer mogoče prisluhniti še redko izvajanim kultnim skladbam skladateljev Edgarda Vareseja, Luigija Nona, Bernda Aloisa Zimmermanna, Johna Adamsa in Arva Pärta.

Kot izjemen pa je v bogatem programu v.d. direktorja SF napovedal tudi obisk italijanskega skladatelja Salvatoreja Schiarrina, ki se sicer navezuje na še eno novost programa SF - rubriko Skladatelj filharmonične sezone.

Schiarrino po besedah Šarca velja za vzorno obliko združevanja glasbene tradicije z iskanji umetnika in je eden najbolj cenjenih živečih skladateljev. V SF mu bodo posvetili koncert v SOS abonmaju, z njim bodo priredili koncert komorne glasbe, pripravili pogovor z njim, sodeloval pa bo tudi na izobraževanjih in matinejah.

Šarc je povedal, da ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa lahko na koncertu v Cankarjevem domu po novem namesto 1200-1300 sprejmejo okoli 420 obiskovalcev, dvorana v Slovenski filharmoniji pa ima namesto okrog 400 sedišč kapaciteto omejeno na okoli 90. V skladu s tem ljubitelje resne glasbe vabijo k vpisu abonmajev, saj zaenkrat kaže, da bodo mesta za izven na voljo zgolj, če abonma ne bo zapolnjen.