Slovenija 4.9.2020 10:24

Festival dokumentarnega filma Dokudoc s plaketo za Majo Weiss

Maribor, 4. septembra - V Mariboru se danes začenja 9. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc s tremi dnevi projekcij predvsem slovenskih dokumentarnih filmov ter srečanj ustvarjalcev in ljubiteljev dokumentarcev. V središču pozornosti bo letos scenaristka in režiserka Maja Weiss, ki prejme plaketo za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

Ljubljana. Režiserka Maja Weiss. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Maja Weiss.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"To je priznanje ne samo meni, ampak vsem, ki so sodelovali z mano pri ustvarjanju dokumentarnih filmov v 35 letih," je v zahvali za plaketo Dokumentarno ime 2020 zapisala Maja Weiss, katere filmografija vključuje več kot 50 filmov različnih dolžin, žanrov in tematik. V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbenopolitična vprašanja.

Priznanje ji bodo podelili na nocojšnji slovesnosti v Sinagogi Maribor v okviru Evropskih dnevov judovske kulture, kjer bodo predvajali njen dokumentarni prvenec iz leta 1989 Judje na Slovenskem. Za dosedanje delo je režiserka prejela že vrsto slovenskih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje iz leta 2002 pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film.

Odprtje festivala Dokudoc, ki ga je programsko zasnovala Maja Malus Azhdari, bo ob 21. uri v Vetrinjskem dvoru z dokumentarnim filmom režiserke Line Zacher Fonja. Gre za film, ki ga je naredilo deset mladih pripornikov v zaporu v Antananarivu, ki so se skozi filmsko delavnico prvič seznanili s kamero. Na štirimesečni delavnici so mladostniki odkrivali orodja za opazovanje, dokumentiranje, igro in vizualizacijo svojih idej in misli ter ponovno spoznavali svoje okolje skozi objektiv kamere. Ta film je lani dobil nagrado za najboljši film na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Jihlavi.

V Vetrinjskem dvoru bodo zaradi prenove Sodnega stolpa na Lentu tudi vse ostale festivalske projekcije - večinoma gre za slovenske dokumentarne filme novejše produkcije, ki so se prijavili na odprti poziv. S tem se festival simbolično vrača na izhodišče, saj je prav v tem objektu začel svojo festivalsko pot v času Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Po zaključku festivala v živo se bo program do 14. septembra nadaljeval na spletu. Festival tudi letos poteka v organizaciji društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji.