Slovenija 3.9.2020 13:47

Jana Bauer dobitnica glavne nagrade makedonskega literarnega festivala Druga zgodba

Skopje, 3. septembra - Dobitnica glavne nagrade makedonskega literarnega festivala Druga zgodba je slovenska mladinska pisateljica Jana Bauer za delo Groznovilca v Hudi hosti, so sporočili iz KUD Sodobnost International. Nagrado bodo prvič podelili mladinski avtorici. Festival, ki letos nosi naslov Zmagovalne knjige, se je v Skopju začel danes in bo potekal do sobote.

Tokratni festival se prvič posveča mladinski literaturi in bo gostil številne dogodke za otroke ter odrasle. Večina dogodkov bo v znamenju zmagovalne knjige Groznovilca v hudi hosti, ki je izšla leta 2011; na delavnicah bodo otroci risali groznovilco, odrasli bodo tekmovali v pripovedovanju zgodb in pesmi za otroke, potekali bodo tudi pogovori o književnosti za otroke in mladino, pri katerih bodo sodelovali številni makedonski mladinski avtorji in avtorice, založniki in uredniki.

Ob podelitvi nagrade bodo tudi gledališko uprizorili Groznovilco v režiji Nele Vitošević. Jana Bauer se festivala sicer zaradi trenutnih razmer ne bo uspela udeležiti.

Nagrade je izjemno vesela, "toliko bolj zaradi sporočila, ki ga Druga zgodba prinaša, zaradi ideje, da mora biti prostor, v katerem živimo, odprt in strpen, sprejemljiv za druge in drugačnost v kulturi". Sama tak prostor vidi kot prijetno kuhinjo z veliko mizo, pri kateri se vedno najde mesto še za enega, so njene besede povzeli pri KUD Sodobnost International.

Pisateljica in urednica je tudi letošnja dobitnica nagrade desetnica za najboljše otroško ali mladinsko delo zadnjih treh let. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) ji je nagrado podelilo za knjigo Ding dong zgodbe, ki jo dopolnjujejo ilustracije Bojane Dimitrovski.

Jano Bauer slovenski in tuji bralci sicer najbolj poznajo po navihani, malo neotesani, a srčni vili Groznovilci. Ta je, kot pravi avtorica, pobegnila iz knjižnih platnic in živi precej samosvoje življenje. Leta 2015 so Groznovilco v hudi hosti v režiji Matjaža Fariča uprizorili v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Doslej je bila prevedena v 17 jezikov in navdušuje otroke na različnih koncih sveta, tudi v Mongoliji in Indoneziji.

Druga zgodba je makedonski literarni festival, ki poteka v Skopju, namenjen pa je predvsem hibridnim žanrom in eksperimentalni literaturi. Festival vsako leto podeli glavno nagrado, ki so jo doslej prejeli David Albahari, Vlada Urošević, Olja Savičević in Nenad Veličković. Spremlja ga tudi knjižni sejem. Festival organizira založba Templum, direktor festivala je Nikola Gelevski, podpirata pa ga mreža Traduki in ministrstvo za kulturo Severne Makedonije.