Svet 5.9.2020 5:00

V londonski Galeriji Bastian na razstavi poustvarili Picassov atelje

London, 5. septembra - V londonski Galeriji Bastian so poustvarili Picassov atelje v vili La Californie na jugu Francije. V instalacijo so vključili od pohištva, skulptur in keramik do umetnikovih risb in fotografij umetnika. Po pisanju spletnega portala Art Daily postavitev priča o izjemni raznolikosti umetnikovega ustvarjanja. Na ogled bo do 31. oktobra.

Madžarska, Budimpešta. Razstava del Pabla Picassa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Razstava del Pabla Picassa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Picasso je bil po pisanju spletnega portala izjemno plodovit umetnik in je eksperimentiral v vseh medijih, v katerih je ustvarjal. V južno Francijo se je preselil po drugi svetovni vojni, leta 1946. Čeprav je imel tedaj za seboj že uspešno kariero, se je odločil, da bo še naprej eksperimentiral, poleg tega je hrepenel po begu iz od vojne prizadetega Pariza.

V svojem ateljeju je po tleh in po stenah kopičil najrazličnejše materiale in umetniška dela, kot je razvidno tudi iz razstave v Galeriji Bastian. Vanjo je vključena tudi vrsta fotografij, ki jih je posnel Andre Villers. Z umetnikom sta se prvič srečala marca 1953, nato sta postala dobra prijatelja. V obdobju, ko se je Picasso posvečal ustvarjanju z glino, je Villers posnel številne portrete, ki ponujajo edinstven vpogled v umetnikov atelje.

Iz razstave je razvidna mrzlična atmosfera, ki je vladala v Picassovem ateljeju, kjer je umetnik namesto običajnih vaz in krožnikov denimo ustvarjal vaze v obliki ptic in drugih živali. O umetnikovi ljubezni do ptic pričajo številne keramike, med njimi je tudi keramična sova iz leta 1969. Pogosto se na njegovih keramikah pojavljajo tudi moški in ženskimi obrazi, ponekod figurativni prizori.

Pogled v njegov atelje po pisanju spletnega portala priča o tem, da Picassa ni zadovoljilo le ustvarjanje v enem mediju, ampak je eksperimentiral tako s stili kot izrazi. O njegovem izjemnem ustvarjanju z linijo pričajo linorezi in knjige.

Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali. Vsako leto je v kraju pripravil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.