Slovenija 7.9.2020 6:00

Z zamikom se začenja 11. Festival migrantskega filma

Ljubljana, 7. septembra - Festival migrantskega filma tradicionalno poteka junija ob svetovnem dnevu beguncev, a je bila letošnja izdaja zaradi epidemije zamaknjena. V Ljubljani in osmih drugih slovenskih mestih se bodo tako od danes do 10. septembra zvrstile filmske projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

Ljubljana. Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Odprtje Festivala migrantskega filma (FMF) v organizaciji Slovenske filantropije bo drevi v Kinodvoru zaznamovala projekcija filma Videti El Aaiun (2019), ki ga je posnel slovenski novinar Erik Valenčič v sodelovanju s fotografom Arnejem Hodaličem in fotografinjo Katjo Bidovec. Po filmu sledi pogovor z Valenčičem in Hodaličem.

Festival bo gledalcem ponudil 14 filmov iz sedmih držav. Izbrani filmi so razdeljeni v pet sklopov - Zidovi kolonializmov, Portreti, Premični domovi ženskih migracij, Pogledi iz Evrope in Mladi onkraj.

Na festivalu bo gostovalo osem filmskih ustvarjalcev, nekaj gostov pa bo sodelovalo tudi v spremljevalnem programu, v sklopu katerega bo izvedena filmsko-kritiška delavnica Stolp in Dežela žensk.

Kot so zapisali organizatorji, bodo na FMF v ospredju aktualne zgodbe, povezane s posledicami globalne politike, z realnostjo prihoda v novo okolje in tkanjem novih socialnih vezi. "S filmskimi zgodbami in prispevki gostov pozivamo k razmisleku o aktualni migracijski politiki in ponujamo drugačen pogled na ljudi, ki so ujeti v begunska taborišča, živijo v nehumanih razmerah ali izginejo nekje na poti," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Premikati se, raziskovati nova področja je v naravi človeškega rodu. Toda milijoni, o katerih govorijo migrantski filmi, se ne premikajo zaradi radovednosti, želje po odkrivanju novega. Premikajo se, da bi ohranili svoja življenja in življenja svojih bližnjih, zaradi strahu," pa je ob letošnji izdaji opomnila predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos.

V Ljubljani bo festival do 10. septembra potekal v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in na Slovenski filantropiji. Festivalske projekcije pa bodo prikazovali še v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Cerknici, Logatcu, Metliki in Črnomlju.