Svet 4.9.2020 14:22

Metodu Pevcu nagrada za režijo na festivalu v Pulju

Pulj, 4. septembra - Slovenski režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij dobil zlato areno za režijo celovečerca Jaz sem Frenk, je odločila žirija 67. puljskega filmskega festivala ob današnjem zaključku najstarejše hrvaške filmske prireditve. Najboljši hrvaški film letošnjega festivala je Tereza37 režiserja Danila Šerbedžije.

Ljubljana. Režiser Metod Pevec. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenski filmski režiser, scenarist, igralec in književnik Metod Pevec je režiral impresiven film o spopadu idealizma posameznika in krutosti posttranzicijskega časa, je zapisala žirija v obrazložitvi odločitve, da mu bo podelila zlato areno za režijo celovečerca Jaz sem Frenk, ki je nastal v slovensko-hrvaško-severnomakedonsko-srbski koprodukciji.

Zlato areno za najboljši film v kategoriji manjšinskih hrvaških produkcij pa je žirija prisodila celovečercu Agina kuća kosovske režiserke Lendite Zeqiraj, so danes sporočili organizatorji puljske filmske manifestacije.

Za glavno nagrado zlato areno je letos tekmovalo 17 celovečercev, med njimi tudi slovenske koprodukcije Ne pozabi dihati Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala ter Vsi proti vsem Andreja Košaka.

Veliko zlato areno za najboljši hrvaški film so podelili celovečercu Tereza37 režiserja Danila Šerbedžije, ki je dobil tudi zlato areno za režijo. "Gre za veliko žensko zgodbo s sijajnimi igralskimi dosežki. Tereza37 je tudi zgodba o sodobnem Splitu. Skoči iz kanona težke družbene drame, izvleče žensko iz pozicije žrtve in jo gleda kot kompleksno človeško bitje. V letu, v katerem so prevladovale velike ženske teme in vloge, je Tereza37 pustila najbolj celovit vtis v vseh segmentih filmskega ustvarjanja", je poudarila žirija.

Celovečerec je pobral tudi nagradi za najboljšo stransko žensko vlogo, ki jo je dobila Ivana Roščić, ter za scenarij, ki ga podpisuje Lana Barić, ob tem pa je dobil še zlati areni za najboljšo masko in montažo. Igralka Marija Škaričić pa je dobila posebno pohvalo žirije za izjemne umetniške dosežke tako v tem celovečercu kot v filmih Mare in Grudi.

Danilo Šerbedžija je sin enega najbolj priljubljenih hrvaških igralcev Rada Šerbedžija, ki je bil na letošnjem festivalu razglašen za najboljšega igralca z vlogo v celovečercu Ribanje in ribarsko prigovaranje režiserja Milana Trenca. Šerbedžijev kolega Leon Lučev je postal najboljši stranski igralec. Filmu so podelili tudi zlato areno za najboljšo glasbo.

Najboljši debitant je scenarist in režiser Jure Pavlović, ki je dobil nagrado Breza za film Mater. Njegov celovečerec je prejel še nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Darija Lorenci - Flatz, ter zlati areni za kamero in oblikovanje zvoka.

Celovečerec Mare režiserke Andree Štake je bil nagrajen za kostumografijo in scenografijo. Zlato areno za vizualne efekte pa so podelili celovečercu Ideš?Idem! režiserja Ljube Zdjelarevića. Občinstvo je najbolj navdušil celovečerec Oče srbskega režiserja Srđana Golubovića, so še sporočili organizatorji filmskega festivala v Pulju, ki se je začel 29. avgusta.