Slovenija 6.9.2020 9:25

V Piranu nagrada grand prix slikarki Renati Pentek-Šimoković

Piran, 6. septembra - Ob koncu 55. mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran so v soboto zvečer podelili več nagrad. Največjo, nagrado grand prix, je mednarodna strokovna žirija podelila slikarki iz Hrvaške Renati Pentek-Šimoković za sliko z naslovom Insieme, united, united Europe.

Piran. Piranski zaliv, Piran. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Piran.
Piranski zaliv, Piran.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"V času politične negotovosti Evropske unije delo hrvaške umetnice z ironičnim pristopom direktno nagovarja spremenljivo družbeno stanje, ki lahko vzplamti v vsakem trenutku. Vsebina je predstavljena tako, da prek estetike privlačnosti posreduje neprijetno ost," je v obrazložitvi za podelitev prestižne nagrade grand prix v vrednosti 2000 evrov hrvaški umetnici zapisala žirija.

Na 55. mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 238 udeležencev, oddali so 204 likovna dela. Žirija je za razstavo, ki je do vključno 18. oktobra postavljena v Mestni galeriji Piran in Razstavišču Monfort v Portorožu, izbrala 96 del.

Veliko zbirateljev je prepustilo izbor nagrajenega likovnega dela mednarodni strokovni žiriji, drugi so se odločili za oseben izbor. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ketrin Miličević Mijošek, Aurore Fonda in Petje Grafenauer je opravila izbor slik za razstavo v obeh razstaviščih in, kot omenjeno, podelila več nagrad.

Veliko odkupno nagrado Tartini 250, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, po odločitvi komisije prejme ljubiteljska slikarka Milena Roštohar. Častno priznanje občinstva pa bodo letos ponovno podelili ob zaključku razstav.

Ex-tempore Piran je eden najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri. Prepoznaven je po tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji, saj že več kot 50 let bogati kulturni utrip turističnega kraja. Udeležujejo se ga akademsko izobraženi ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva iz Slovenije in tujine, predvsem sosednjih držav.