Svet 7.9.2020 10:05

Umrl češki režiser Jirži Menzel

Praga, 7. septembra - V Pragi je v soboto v 83. letu starosti umrl češki režiser in igralec Jirži Menzel, je v nedeljo preko Facebooka sporočila njegova soproga Olga. Menzel, znan kot eden od vodilnih avtorjev češko-slovaškega novega vala v 60-ih letih minulega stoletja, je leta 1967 prejel tujejezičnega oskarja za komično dramo Strogo nadzorovani vlaki.

Menzel je bil rojen 23. februarja 1938 v Pragi, kot sin pisatelja otroških knjig. Študiral je režijo na šoli za film in televizijo, ki deluje pod okriljem praške akademije uprizoritvenih umetnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Diplomiral je leta 1962, nato pa sta skupaj z Milošem Formanom veljala za ena od vodilnih režiserjev češko-slovaškega novega vala.

Menzlova leta 1967 z oskarjem nagrajena komična drama Strogo nadzorovani vlaki je nastala po romanu češkega pisatelja Bohumila Hrabala. Menzel in Hrabal sta skupaj napisala scenarij za film, pa tudi sicer sta bila tesna sodelavca. Tudi pri filmu Škrjančki na vrvici iz leta 1969, o posameznikih, ki so bili prisiljeni delati v prevzgojnem kampu, ki ga je ob izidu tedanja komunistična oblast prepovedala.

Po padcu oblasti leta 1990 so film Škrjančki na vrvici prikazali na Berlinskem filmskem festivalu, kjer je po zabeležkah IMDb prejel zlatega medveda. Menzel je sicer v karieri dočakal še eno nominacijo za oskarja, in sicer leta 1987 za film z angleškim naslovom My Sweet Little Village, piše britanski BBC.

Češki režiser je bil poznan po grenko-sladkih, filozofskih komedijah, ki se naslanjajo na češko literarno tradicijo, piše na spletni strani Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje nagrade oskar. Menzel je kot režiser podpisal približno 30 filmskih projektov, med zadnjimi je bil Stregel sem angleškemu kralju (2006), bil pa je aktiven tudi kot igralec in je nanizal okoli 80 vlog, večinoma v domačih produkcijah.

Režiser je imel leta 2017 operacijo možganov in je bil odtlej redko viden v javnosti, navaja BBC. Kot je na Facebooku zapisala njegova žena Olga Menzel, je režiserjevi smrti botrovala resna bolezen, v soboto pa je umrl obkrožen z najbližjimi.

"Najdražji Jirka, zahvaljujem se ti za sleherni dan, ki sem ga lahko preživela s teboj. Vsak je bil izjemen. Hvaležna sem tudi za minula tri leta, ne glede na to, kako težka so bila," je še zapisala Olga Menzel.