Slovenija 8.9.2020 8:00

Festival Indigo v peto na temo Zdaj je prepozno

Ljubljana, 8. septembra - Začenja se 5. festival Indigo, ki bo potekal pod naslovom Zdaj je prepozno in pod pogoji, ki jih določa nova realnost. Osrednja dogodka letošnje izdaje bosta mednarodna filozofska konferenca ob 250. obletnici Heglovega rojstva in pa konferenca Prekarnost ali samoupravljanje? ter drugi dogodki ob 100. obletnici izida prve številke revija Maska.

Festival Indigo poteka v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Marsh Creative Production. Organizatorji so ob letošnji izdaji, naslovljeni Zdaj je prepozno, zapisali, da imata svoboda kulture in mišljenja sedaj, v času t.i. nove realnosti, "veliko večjo težo, da ne podležemo letargiji in nemoči, s katerima nas navdaja družbenopolitična sedanjost".

Z Goethe-Institut Ljubljana in mednarodnim heglovskim združenjem Aufhebung so pripravili mednarodno filozofsko konferenco v počastitev 250. obletnice rojstva nemškega filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegla. Začne se danes ob 10. uri, na njej pa bodo v Atriju ZRC SAZU svoje misli o Heglu predstavili ugledni tuji in domači filozofi. Med njimi bodo Mladen Dolar, Ana Jovanović, Bara Kolenc, Giovanna Miolli, Slavoj Žižek, Gregor Moder, Sebastian Rödl, Frank Ruda in Alenka Zupančič.

V sodelovanju z zavodom Maska pa so ob 100. obletnici od izida prve številke revije Maska in ob izidu 200. številke te revije pripravili konferenco Prekarnost ali samoupravljanje? in več spremljevalnih dogodkov. Prvi bo na sporedu že danes, ko bodo v Narodni galeriji po 20 letih od ideje, zamišljene za letošnji jubilej, predpremierno izvedli sodobno plesno delo Parquet Ball avtorice in koreografinje Mateje Bučar, z vizualno podobo Vadima Fiškina in zvokom Borutu Savskega.

V Narodni galeriji bodo v sredo predstavili nove knjige, ki so izšle pod okriljem zavoda Maska, v petek pa bo na sporedu še ponovitev Maskine koprodukcije s Slovenskim mladinskim gledališčem Gejm v režiji Žige Divjaka.

V programu Indiga sta tudi dva projekta Žigana Krajnčana. Nocoj bo v Mestnem muzeju Ljubljana izvedel plesno-glasbeni potujoči solo performans Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj, v petek pa bo na Trgu francoske revolucije izveden "večžanrski plesni koncert, ki manjšo količino mase pretvarja v veliko količino energije" z naslovom Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj.

Galerija Vžigalica bo gostila razstavo ameriškega umetnika Tonyja Ourslerja z naslovom Experimentum Crucis, za glasbeni doprinos pa bodo na trgu pred Križankami na letošnji izdaji poskrbeli DJ Božo & Sladki greh ter prekmursko-tolminsko-kraška naveza Širom.

V četrtek in petek bo čez dan na trgu potekal sejem knjig umetnika Caffeine Hours, zvrstile se bodo kratke prezentacije uveljavljenih oblikovalcev, ilustratorjev, tipografov in drugih kreativcev, RogLab pa bo poskrbel za delavnico izdelovanja "brihtnih" majčk.