Slovenija 8.9.2020 0:30

Začenja se 35. mednarodni literarni festival Vilenica

Ljubljana, 8. septembra - Z 18. mednarodnim komparativističnim kolokvijem, ki bo potekal virtualno, se danes začenja 35. mednarodni literarni festival Vilenica. Zaradi pandemije novega koronavirusa bo preplet virtualnega in dogajanja v živo. Prvi dogodek v živo bo srečanje z Vinkom Möderndorferjem, slovenskim avtorjem v središču, drevi na Vrtu Lili Novy v Ljubljani.

Štanjel. Festival Vilenica. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Štanjel.
Festival Vilenica.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Letošnji, 18. mednarodni komparativistični kolokvij ob 60. obletnici Smoletove Antigone bo v dveh delih danes in v sredo s prenosom v živo potekal preko Zooma.

Virtualno bo sicer potekala večina programa letošnjega festivala, v živo bo potekalo pet dogodkov, na njih bodo nastopili slovenski avtorji festivala. Prvi, drevišnje srečanje z Möderndorferjem, bo tudi neke vrste odprtje festivala, dogodki v živo pa bodo še v Sežani, Kopru, Trstu in Hrastniku.

Letošnja velika nagrajenka je slovaška pesnica Mila Haugova, ki so ji nagrado vilenica, ki jo tradicionalno ob sklepu festivala podelijo v istoimenski kraški jami, že izročili na Slovaškem.

Möderndorferju in Mili Haugovi se sicer letos poklanjajo s portretnima filmoma, s portretnimi filmi bodo predstavili tudi drugih 16 avtorjev letošnjega festivala iz 13 držav.

Okrogle mize bodo štiri. Kot je za STA pojasnila vodja festivala Nana Vogrin, so namreč tudi v tokratni pretežno virtualni izdaji želeli, da se avtorji med seboj seznanijo in družijo v živo.

Prva, osrednja okrogla miza SEP na Vilenici bo na vrsti v sredo. Na njej bosta nagrajenec Vilenice 2017, ukrajinski pisatelj, pesnik in esejist Jurij Andruhovič ter Boris A. Novak, slovenski avtor v središču 2012, pretresala osrednje festivalsko vprašanje Evropa se širi in krči. Quo vadis?.

V središču letošnjega festivala je islandska književnost.

Festival organizira Društvo slovenskih pisateljev na Krasu in drugod po Sloveniji.