Svet 9.9.2020 6:00

V Linzu in na 120 lokacijah po svetu danes začetek festivala Ars Electronica

Linz, 9. septembra - V Linzu se začenja Ars Electronica, ki nosi naslov V Keplerjevih vrtovih - Globalno potovanje pri kartiranju 'novega' sveta. Keplerjevi vrtovi pa niso le ime letošnje edicije, ampak tudi prispodoba organizacijskega načela festivala, saj bo dogajanje potekalo omrežno po 120 lokacijah po svetu. V festival so vključeni tudi slovenski projekti.

Letošnji festival bo potekal "ne kljub, ampak prav zaradi" novega koronavirusa in skušal najti odgovor na vprašanje, kaj sedaj, so zapisali organizatorji.

Izhodiščna točka festivala, ki je znan po iskanju stičišč med umetnostjo, tehnologijo in družbo, bo letos Keplerjev vrt v Linzu v kampusu Univerze Johannes Kepler. Organizatorji na spletni strani obiskovalce z vsega sveta vabijo, naj se festivala udeležijo preko spleta ter izkoristijo številne nove možnosti, da doživijo festivalsko izkušnjo, podajo svoj komentar in razpravljajo ter svoje ideje delijo z drugimi na razstavah, delavnicah, konferencah, performansih in koncertih, ki bodo potekali na 120 lokacijah na vseh kontinentih. Kdor pa bo želel obiskati Keplerjev vrt v Linzu, si bo moral vstopnico rezervirati preko spleta.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje se bo na festivalu Ars Electronica predstavil s projektom Vrtoglavi ptič 2020/Vertigo Bird 2020. Ta je nastal v sklopu projekta Mreže centrov raziskovalne umetnosti RUK, ki ga Delavski dom Trbovlje vodi že več kot leto dni.

Galerija Kapelica in Zavod Kersnikova sta na Ars Electronici 2020 udeležena v več programih. Kot je za STA zapisal umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, so se na povabilo, naj iz Ljubljane spletno predstavijo Vrt Ljubljana, odločili, da predstavitev razširijo v duhu največjega intermedijskega projekta v zgodovini Slovenije, ki ga pravkar izvajajo: konS - platforma za sodobno raziskovalno umetnost, financiranega iz Evropskega kohezijskega sklada.

Na Ars Electronici bodo tako prisotni s konS Garden, v katerem predstavljajo aktivnosti devetih partnerjev z vse Slovenije. To so Kersnikova: Galerija Kapelica, RampaLab, BioTehna in Vivarium, Zavod projekt Atol, društvo Ljudmila, zavod Cona, zavod Aksioma, Akademija umetnosti Nova Gorica, Mladinski center Velenje, zavod Lokalpatriot Novo mesto in Mladinski kulturni center Maribor. Krpan pa sodeluje še na treh konferencah.

Slovenska umetnica Robertina Šebjanič pa skupaj s hrvaškim umetnikom Gjinom Šutićem v okviru festivala Ars Electronica predstavlja program Adriatic Garden/aqua_forensic 2.0. Program povezuje Dubrovnik in Koper in posebno pozornost namenja delu posameznikov, katerih dejavnosti in akcije izkazujejo skrb, sočutje, okoljsko pravičnost, ukrepanje in sodelovalno naravnanost v odnosu do Jadranskega morja ter v njem živečih bitij. Umetnika sta projekt umestila v okvir umetniško-znanstvene metodologije aqua_forensic, ki jo razvijata od leta 2018 in javnosti razkriva vpliv, ki jih imajo na vodna okolja očem nevidni kemijski onesnaževalci antropogenega izvora.