Svet 10.9.2020 6:00

Začenja se hibridni filmski festival v Torontu

Toronto, 10. septembra - V Torontu se začenja 45. mednarodni filmski festival, ki bo do 19. septembra potekal v hibridnem formatu - na spletu in v drive-in izvedbi. Zaradi epidemije covid-19 bodo prikazali skoraj za sedmino manj novih produkcij kot sicer - le 50. So pa organizatorji izpostavili, da so kar 45 odstotkov filmov na festivalu režirale ali soustvarile ženske.

Kanada, Toronto. Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rdeča preproga 45. mednarodnega filmskega festivala v Torontu bo virtualna, filmska platna pa bodo nadomestili računalniški ekrani. Kot je pred časom dejal eden od vodij Cameron Bailey, je epidemija festival močno prizadela, a bodo vztrajali, "da bi prinesli najboljše v filmu najširšemu možnemu občinstvu". Po njegovih besedah so za obiskovalce pripravili "premišljen in zelo udaren program, ki odraža naše prepričanje, da nič ne more ustaviti dobrega pripovedovanja zgodb".

Festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem ponuja namige za morebitne dobitnike oskarjev. V sklopu festivala običajno prikažejo dobrih 300 celovečercev in kratkih filmov z različnih koncev sveta ter kar nekaj vrhuncev sezone.

Letos bo v naboru le 50 novih filmov, napovedujejo tuji mediji. Naglo širjenje novega koronavirusa po svetu je namreč velike produkcijske hiše prisililo, da so ustavile snemanja, filmske festivale pa v preložitev ali odpoved izdaj.

V prvih petih festivalskih dneh bo nabor filmov prikazan v tamkajšnjih kinodvoranah ob upoštevanju socialne distance in v drive-in kinih na prostem. Med naslovi so režijski prvenec Halle Berry Bruised, film Another Round Thomasa Vinterberga, True Mothers Naomi Kawase in film Ammonite, ki ga podpisuje Francis Lee.

Na virtualni rdeči preprogi po napovedih pričakujejo goste, kot so Ava DuVernay, Nicole Kidman, Martin Scorsese, Alfonso Cuaron, Claire Denis, Viggo Mortensen, Zhang Ziyi in Denis Villeneuve, ki bodo sodelovali tudi v interaktivnih spletnih pogovorih.

Prvič v zgodovini festivala v Torontu bo le-ta zagnal digitalno platformo. Preko nje si bo v času festivala mogoče ogledati filme ter spremljati pogovore in druge dogodke. Za igralske dosežke pa bodo organizatorji nagradili britansko igralko Kate Winslet.