Slovenija 11.9.2020 7:00

V Novi Gorici začetek festivala Mesto knjige na temo obrobja

Nova Gorica, 11. septembra - V Novi Gorici se danes začenja peti festival Mesto knjige, ki bo potekal pod naslovom Obrobje. Tematika bo vse do 19. septembra prevevala književno-glasbeno dogajanje s pogovori, koncerti in delavnicami, festival pa vključuje tudi štiridnevni knjižni sejem na Bevkovem trgu. Že danes v goste prihaja italijanski novinar in pisatelj Adriano Sofri.

Nova Gorica. Novinarska konferenca pred festivalom Mesto knjige. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Novinarska konferenca pred festivalom Mesto knjige.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Prvi festivalski dan bodo gostili Sofrija, enega od vidnih osebnosti v t.i. času italijanskih "svinčenih let", ko je med drugim kot aktivist organizacije Lotta continua nekaj časa preživel v zaporu. V zadnjih letih se je usmeril v raziskovanje italijanske zgodovine na vzhodnem robu, o čemer priča tudi njegova zadnja knjiga Fašistični mučenik, ki govori o učitelju. Ta predstavlja mit slovenskega trpljenja in poitalijančevanja slovenskega prostora. Po pogovoru s Sofrijem bo sledil koncert zasedbe Maier/Kušar duo.

V soboto bo v parku Pečno potekal pogovor z iranskima aktivistoma Shivo Nazarahari in Pooyeshem Azizedinom, ki sta morala zaradi svojih stališč zbežati iz Irana. Vodil ga bo Ervin Hladnik Milharčič. Večer bo zaokrožil glasbenik Gal Furlan, so sporočili organizatorji festivala.

Nedeljsko festivalsko dogajanje bo uvedel vodeni sprehod Topografije spomina s Štefanom Čokom, dan pa bo zaznamovan tudi z okroglo mizo o poskusih slovensko-italijanske politične sprave ob 20. obletnici poročila Slovensko-italijanski odnosi. O njem bodo spregovorili Branko Marušič, Nevenka Troha, Jernej Šček, Luka Lisjak Gabrijelčič in Kaja Širok.

Od ponedeljka dalje bo na ogled razstava ilustracij revije Razpotja, ki jo pripravljajo ob 10. obletnici izhajanja revije, obeta pa se tudi pogovor ob najnovejši številki, ki je posvečena G.W.F. Heglu.

V torek organizatorji napovedujejo bralno uprizoritev drame Simone Hamer ter pogovor z avtorico in gostovanje Veronike Simoniti. Za glasbeni program bosta poskrbela Jure Longyka in Jure Tori - Jurski par. Sreda bo ponudila bralno uprizoritev drame Simone Semenič in pogovor z avtorico, branje sodelavcev revije November in pogovor z Urošem Zupanom. Večer bo sklenil duo Zajtrk.

Četrtek bo potekal v znamenju rojstnega dne Franceta Bevka. Letos namreč obeležujemo 130. obletnico njegovega rojstva in 50. obletnico smrti. Obeta se bralno glasbena uprizoritev pisateljeve kratke proze, po njej pa se bodo odru zvrstili sodelavci Časopisa za kritiko znanosti ter Bernard Nežmah, Aleš Berger, Mirjam Milharčič Hladnik in Aleksij Kalc.

Zadnji dan bodo opozorili še na kulturno delovanje v Benečiji, ki ga bodo predstavili Miha Obit, Andreina Trusgnach in skupina Robida. V goste prihajajo tudi Sabina Burkeljca, Alja Furlan, John Hatfull, novogoriški gimnazijci ter v Sloveniji živeči alžirski pesnik Said Khatibi, v noč pa bodo zbrane pospremili zvoki Bojana Cvetrežnika in zasedbe Fiddle Gang, so še zapisali organizatorji.