Slovenija 11.9.2020 5:00

Skupina Laibach ob 40-letnici delovanja prvič na Ljubljanskem gradu

Ljubljana, 11. septembra - Skupina Laibach bo ob 40. obletnici delovanja, ki jo praznuje letos, nocoj prvič nastopila na Ljubljanskem gradu. Organizator je sicer zaradi ukrepov ob covidu-19 moral zmogljivost grajskega dvorišča zmanjšati na dovoljenih 500 obiskovalcev, stojišča pa zamenjati za sedeže. Zato so pripravili dodaten koncert v soboto, ki pa je prav tako razprodan.

Ljubljana. Koncert skupine Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani zavoda Ljubljanski grad, je bil koncert skupine Laibach predviden kot otvoritveni dogodek Zmajevega festivala, tradicionalnega tridnevnega dogajanja na grajskem griču. Zaradi trenutnih razmer pa so morali večino načrtovanega programa odpovedati in prestaviti na leto 2021. Koncert skupine Laibach bodo vseeno izvedli in na ta način obeležili 40-letnico njihovega umetniškega delovanja.

Skupina Laibach je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi glasbenimi skupinami, izjemno uveljavljena tudi na mednarodni, alternativni oziroma neodvisni glasbeni sceni. V svojem glasbenem izrazu združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega, t. i. militantnega klasicizma in elektronske glasbe, so zapisali organizatorji.

Kot so spomnili, je Laibach tudi utemeljitelj retroavantgardne umetniške smeri skupaj z drugimi skupinami iz umetniškega gibanja, znanega pod imenom Neue Slowenische Kunst. Že od svojih začetkov na nastopih poleg glasbe kreativno vključuje tudi druge medije.

"Zaradi brezkompromisne umetniške drže, pa tudi zaradi prodorne analize politične ideologije totalitarizma je v svojem delovanju Laibach večkrat imel nemalo težav, med letoma 1983 in 1987 pa je bil v takratni Jugoslaviji in Sloveniji tudi uradno prepovedan," so še spomnili organizatorji.

Za obiskovalce koncerta so objavili priporočila ob covidu-19, imetnikom vstopnic pa so pripravili tudi popust v grajski trgovini Friderik pri nakupu omejene serije priložnostnega koledarja za leto 2021 z 12 ilustracijami članov skupine v prepletu z motivi Ljubljanskega gradu.