Slovenija 11.9.2020 10:17

V Cankarjevem domu se začenja Druga godba 2020

Ljubljana, 11. septembra - Z dvojnim koncertom, na katerem bosta nastopili zasedbi Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape ter San Salvador iz Francije, se bo danes v Cankarjevem domu (CD) začel mednarodni festival Druga godba. Organizatorji so ga zaradi trenutnih razmer nekoliko predrugačili ter pripravili pet koncertnih večerov, ki se bodo zvrstili do 4. decembra.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so za STA pojasnili v Zavodu Druga godba, so 36. mednarodni festival Druga godba morali odpovedati, vendar ga niso prestavili, ampak predrugačili. Program bodo izvedli jeseni, naslovili pa so ga Druga godba 2020. Ločeno od festivala so pripravili še cikel Sogodbe, v katerem sta 3. septembra na Metelkovi nastopili Katja Šulc in Mira Lu Kovacs iz Avstrije, 24. septembra pa bosta tam sledila še zasedba nemanja s Hrvaške ter skupni projekt producenta čunfe in tolkalca Gaja Bostiča.

Skupina Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape se pri svojem ustvarjanju navdihuje pri različnih zvrsteh. Po nekaj letih premora bo nocoj na Drugi godbi 2020 premierno predstavila novi album Hribovske balade, ki ga je izdala marca pri založbi Celinka. Na njem je 12 pesmi, ki so jih konec februarja z gostujočimi glasbeniki posneli v ljubljanskem Studiu Metro. Besedila je tudi tokrat napisal Janez Ramoveš, Uršula Ramoveš pa je avtorica glasbe. V zasedbi sta še pevec, pianist in harmonikar Joži Šalej ter pevec in kitarist Metod Banko.

Ob tem bo v Linhartovi dvorani, kamor so koncert prestavili iz Kluba CD zaradi večje kapacitete sedežev ob omejitvah glede razdalje, nastopil še šestčlanski vokalno-tolkalni sestav San Salvador iz Francije. Kot so zapisali organizatorji, se skupina pri iskanju univerzalne folklore naslanja na okcitansko polifonijo, ukoreninjeno globoko v trubadursko tradicijo regije.

Na prvi festivalski konec tedna bo sledila še ena premiera. Pianist in pesnik Tomaž Hostnik ter violinist in skladatelj Matija Krečič bosta v soboto na Vodnikovi domačiji predstavila ploščo Mačahe, ki sta jo posnela konec lanskega leta in je tik pred izidom. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov o ljubezni, pijači, odnosih, minevanju in nasploh življenju. Zgodbe pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi.

Drugi festivalski konec tedna, 8. in 9. novembra, bo v Ljubljano znova pripeljal finskega "inovatorja na harmoniki" Kimma Pohjonena, ki bo nastopil v Kinu Šiška s projektom Ultra Organ oziroma elektronsko glasbo za orgle na harmoniki, ter špansko pevko Silvio Perez Cruz. V Gallusovi dvorani CD bo predstavila solo projekt Drama, ki spaja glasbo z različnimi umetniškimi disciplinami - gledališčem, filmom, plesom, slikarstvom, fotografijo in poezijo.

Festival bo 4. decembra v Kinu Šiška sklenila malijska pevka in kitaristka Fatoumata Diawara, ki po navedbah organizatorjev trenutno velja za najpopularnejšo glasbenico nove generacije z afriškega kontinenta. Snemala je z Bobbyjem Womackom in Herbiejem Hancockom, nastopila na Glastonburyju in drugih pomembnejših festivalih ter izvedla turnejo s kubanskim pianistom Robertom Fonsecom. Na Drugi godbi 2020 bo predstavila novi album Fenfo.