Na hitro prelistano 12.9.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. septembra - Pri Beletrini so izdali biografski roman o življenju Radka Poliča RAC, ki ga je napisala Petra Pogorevc, pri založbi Miš pa mladinski roman norveške pisateljice Mine Lystad z naslovom Luzerka. Pri Mladinski knjigi je izšel družinski kolesarski vodnik Simona Demšarja.

Ljubljana. Družinski kolesarski vodnik po Sloveniji avtorja Simona Demšarja. Foto: STA

Ljubljana.
Družinski kolesarski vodnik po Sloveniji avtorja Simona Demšarja.
Foto: STA

Ljubljana. Biografski roman z naslovom Rac avtorice Petre Pogorevc. Foto: STA

Ljubljana.
Biografski roman z naslovom Rac avtorice Petre Pogorevc.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Mine Lystad z naslovom Luzerka. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Mine Lystad z naslovom Luzerka.
Foto: STA

RAC - BIOGRAFSKI ROMAN O VELIKEM IGRALCU V PRVI OSEBI EDNINE

Biografski roman RAC pred bralcem razgrne življenjsko zgodbo vrhunskega gledališkega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Obenem odstira in prepleta spomine na ustvarjalno pot Radka Poliča Raca. Knjiga, ki jo je po poglobljenih pogovorih z Racem napisala Petra Pogorevc, je napisana v prvi osebi ednine. Bogatita jo pristen humor in sočen jezik, ki sta značilna za velikega igralca, so zapisali pri založbi. Radko Polič brez zadržkov govori o sebi in o stvareh, ki so ga v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali. Pripoved mu sledi v otroštvo, pojasni njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudi spomine na tri zakone, predstavi pa tudi njegovo pojmovanje lepega in težkega igralskega poklica. O njem pravi: "Igra ni to, kar počneš, ampak to, kar si."

Petra Pogorevc (1972) je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1993 in 2007 je delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL.

LUZERKA - MLADINSKI ROMAN O VEČNIH NAJSTNIŠKIH TEMAH: PRILJUBLJENOSTI IN SPREJETOSTI

Protagonistka mladinskega romana Luzerka v prevodu Marije Zlatnar Moe je nenavadna najstnica Marie. Ne nosi vpadljivih oblačil. Želi si, da bi imela takšne lase kot njena mega popularna sošolka Heddy, ampak se vsi poskusi klavrno končajo. Na splošno se ji vse ponesreči. Še dobro, da ima najboljšega prijatelja Espena, s katerim je lahko takšna, kakršna je. Njen učitelj nekega dne določi, da morajo vsi ustvariti nekaj, kar se bo prijelo na družbenih omrežjih. Marie objavi video o tem, kako nerodna je in na veliko presenečenje vseh v trenutku zaslovi. Všečki dežujejo in vsi se smejijo njenim poskusom, kako biti kul. Marie je vse bolj priljubljena, ob čemer se začne spraševati, če je to vredno.

DRUŽINSKI KOLESARSKI VODNIK - IDEJE ZA 50 KOLESARSKIH IZLETOV PO SLOVENIJI

Družinski kolesarski vodnik po Sloveniji prinaša 50 predlogov za izlete treh težavnostnih stopenj. Primerni so tudi za manj zagnane kolesarje, ki obožujejo občutek svobode na kolesu, uživajo v naravi ter radi spoznavajo nove kraje in ljudi. Poti so razmeroma kratke, največkrat krožne in bolj ali manj ravninske ter neprometne.

Simon Demšar, po poklicu učitelj, je kolesar po duši. V študentskih časih je prekolesaril tako Avstralijo kot ZDA, Kanado in Aljasko.